"Виваком" с намалени приходи и печалба през първото тримесечие

"Виваком" с намалени приходи и печалба през първото тримесечие

Лек спад на приходите и влошаване на финансовия резултат за първите три месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата година, отчете "Виваком" във вторник. Групата на телекома приключва тримесечието с коригирана печалба преди данъци и облагане от 77.204 млн. лв., което е с 4 процента по-малко в сравнение с преди година. Причината е най-вече в елиминации на близо 6 млн. лв. и във влошените показатели на дружеството за радиоразпространение НУРТС, чиято печалба е спаднала с 22 на сто до 3.453 млн. лв. Ръстът на приходите от мобилни услуги на "Виваком" не успява да компенсира тези показатели.

Компанията обаче отчита съществен ръст на инвестиции в мрежата и внедряване на нови технологии, както и увеличение на абонатите си както при мобилните услуги, така и фиксирания интернет.

Приходите на оператора са 211.1 млн. лв. към края на първото тримесечие на 2017 г., докато година преди това са възлизали на 211.730 млн. лв. Телекомът продължава да увеличава приходите си от мобилни услуги, като за първото тримесечие на 2017 г. те достигат 28% пазарен дял. За отчетния период компанията постига по-висок дял на клиентите на мобилен абонаментен план както в сравнение с първото тримесечие на 2016 г., така и с отчетените резултати в края на 2016 година, достигайки 89% от всички клиенти на мобилни услуги. Общият брой на клиентите на мобилни услуги в края на март 2017 г. е 3.088 млн. души, което представлява ръст от 3% спрямо година по-рано.

С 11 процента са се увеличили потребителите на фиксиран интернет, които в края на март 2017 г. са 444 хиляди. Делът на абонатите, използващи оптичната мрежа на компанията, се увеличава от 46% в първо тримесечие на 2016 г. до 52% сега, допълва компанията, отчитайки, че това се дължи на продължаващите инвестиции в оптична инфраструктура.

Телекомът отчита, че запазва лидерската си позиция в предоставянето на интерактивна телевизия (IPTV). 43% от общо 416 000 клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първо тримесечие на 2017 г. са избрали интерактивната телевизия, което представлява ръст от 4 процентни пункта спрямо същия период на предходната година.

В края на първото тримесечие на настоящата година 4G мрежата на телекома достигна 90.18% покритие на населението в страната, а в началото на май месец то вече е над 93% от населението или 916 населени места, посочва се още в съобщението.

За първото тримесечие на 2017 г. компанията е вложила 41 млн. лв. в мрежата си, докато в същия период година по-рано в технологичната мрежа са били инвестирани 32 млн. лв. Телекомът допълва, че до края на годината ще инвестира още значителни средства, за да продължи да предоставя висококачествени, надеждни и съвременни услуги за своите потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?