"Виваком" с понижен рейтинг заради кризата в КТБ

Кризата в "Корпоративна търговска банка", чиято лиценз бе отнет в петък, удари "Виваком", чиято перспектива в рейтинговата ѝ оценка бе променена на негативна от "Стандарт енд Пуърс" (S&P).

 

Основната причина е кризата около свързаната с телеком оператора Корпоративна търговска банка.

 

"Ние смятаме, че не е вероятно рефинансирането срещу дялово участие на мостови кредит от 150 млн. евро на холдинга "Виваком" и че може би групата ще го рефинансира с нов заем преди падежа му през май 2015 г.", аргументира се рейтинговата агенция. Тя допълва, че не е сигурно, че подобно рефинансиране ще бъде успешно и че "не е ясно кога би могло то да се случи, предвид настоящата макроикономическа обстановка в България".

 

Агенцията потвърждава дългосрочния корпоративен кредитен рейтинг BB-, но информира инвеститорите, че в КТБ са над 75% от кешовия баланс на "Виваком" (118 млн. лв към 31 януари 2014г.).

 

"В допълнение, макроикономическите перспективи пред България са слаби и конкуренцията (в сектора – бел.ред.) остава ожесточена, което продължава да подкопава перспективите за печалби на групата. В резултат, сега смятаме, че кредитните показатели на групата едва ли ще се подобрят – както очаквахме досега – и по-скоро ще се влошат в следващите 12 месеца", посочва S&P, цитирана от сайта Дневник.

 

Агенцията обяснява, че Цветан Василев контролира 43% от "Виваком" и поради това се е очаквало той да участва в значителна степен в планираното увеличаване на капитала на телекома, за да задържи този си дял.

 

Ако предполагаемото рефинансиране на дълга не успее, "виждаме риск "Виваком" в крайна сметка да го впише като загуба, това да оскъпи финансирането ѝ, да отслаби приходите ѝ и способността да обслужва лихвите си в сравнение с досегашните ни прогнози", допълват от S&P.

 

Доколкото ни е известно, в случай, че се стигне до невъзможност за обслужване на мостовия кредит, това ще предизвика смяна на контрола над "Виваком", казват още от рейтинговата агенция.

 

Негативната перспектива означава, че в този случай рейтингът на компанията ще бъде понижен с една стъпка в следващите 6 месеца. Същото важи и ако ръководството на "Викамо" предприеме агресивна финансова политика точно в този момент ,тъй като това ще увеличи дълговете ѝ.

 

Мудният икономически растеж на България (1.4-1.5 процента за 2014-2015 година според S&P), слабите реформи, високата безработица (трайно над 13%), ниските доходи на потребителите, продължаващата емиграция и голямата корупция на пазара допълнително влошават перспективите на компанията в средносрочен план, се казва още в текста.

 

Като отчитат добрата позиция на телекома на пазара и оперативната му ефективност, от S&P посочват "Глобул" като основния му конкурент и предупреждават, че продължава забавянето в ръста на броя на клиентите. Освен това догодина капиталовите разходи еднократно ще се увеличат от 19% на 26% от продажбите заради лицензионни плащания. Засега ликвидността на "Виваком" е адекватна според нашите критерии, казват още от S&P, и допълват, че вътрешните ѝ ресурси могат да покрият проблема с кешовия баланс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес