“Виваком” се отказа окончателно от НУРТС

“Виваком” се отказа окончателно от НУРТС

Телекомът “Виваком” сключи споразумение с дубайската "Блусат Партнерс" (Bluesat Partners Ltd.) за продажба на 50% от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС), съобщиха в четвъртък от компанията.

С тази сделка "Виваком" окончателно прехвърля развитието на цифровата инфраструктурна мрежа в ръцете на "НУРТС България" – смесено дружество между "Манселор" (Mancelord Limited), фирмата която от август 2010 г. притежава останалите 50% от компанията, и новия инвеститор. Стойността на сделката от 2010 г. бе 57 млн. евро.

Офшорката "Манселор" е представен в България от "Бромак" ЕООД – основен акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

“НУРТС България” е водещ доставчик на услуги за радио и телевизионно излъчване чрез единствената по рода си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриваща почти 100% от българската територия.

Предстои сделката да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

"НУРТС България" е собственик на "Тауърком", която спечели 2 лиценза за изграждане на цифрови мултиплекси. Останалите 4 разрешителни са издадени на латвийската "Хану про".

Цифровизацията на радио- и телевизионния сигнал в България трябва да стартира през 2016 г. Срещу страната обаче тече и наказателна процедура, тъй като според Брюксел разпределението на лицензите за изграждане на мултиплекси е било осъществено по непрозрачен и дискриминационен начин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес