"Виваком" се похвали с нов ръст на приходите и 2.8 млн. клиенти

Третият по големина мобилен оператор у нас – "Виваком", обяви в понеделник, че продължава положителната тенденция от 2013 г. за ръст на приходите и и през третото тримесечие на тази година. Телекомът е постигнал 208 млн. лв. приходи за отчетения период, които са най-високи за сектора и представляват 0.7% ръст спрямо година по-рано.

Печалбата от компанията за деветте месеца на настоящата година е 16 млн. лв., което е с 5.7 млн. повече спрямо същия период през 2013 г.

Компанията постига нов рекорд в деля си на пазара у нас – 25 на сто, което и с 3 на сто повече от началото на годината. В края на септември операторът вече има 2.8 млн. абонати на мобилни услуги, което е със 132 хил. повече от предходното тримесечие. 84% от тях са абонати на срочен договор.

Непроменен спрямо второто тримесечие остава средният приход от мобилен абонат – 11.40 лв. Промяна обаче има в структурата му – през третото тримесечие 2% ръст бележи приходът от потребление на данни - 23% от средния приход спрямо 21% за предходния отчетен период. Нараства и делът на приходите от месечни абонаментни такси.

"Виваком" отмита слаб спад в потреблението на фиксирана телефония, където клиентите ѝ вече са само 1.2 милиона.

За сметка на стационарните устройства, смартфоните и таблетите стават все по-търсени и предпочитани средства за комуникация, посочва компанията. Тя отчита и ръст при фиксирания интернет – 346 хиляди потребители в края на септември, което е ръст от 4% или 11 хиляди абоната спрямо предходното тримесечие.

32% от тези абонати използват оптичен интернет, което е с 4% повече спрямо миналото тримесечие. Цифрите демонстрират и основното движение в сектора – преход към оптични мрежи от други широколентови технологии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес