"Виваком" ще развива оптичната си мрежа с Nokia

"Виваком" ще развива оптичната си мрежа с Nokia

"Ввиаком" планира сериозно да разшири още през тази година покритието на предлаганата от края на 2020 г. скорост до 10 Gbps в оптичната си мрежа, съобщи компанията. Това ще стане в партньорство с Nokia ("Нокиа"), с която собственикът на Виваком" - United Group ("Юнайтед Груп"), ще си партнира на ниво група.

Плановете на "Юнайтед Груп" са да инвестира над 500 милиона евро за 5 години, за да осигури най-бързите и надеждни широколентови интернет услуги на настоящите си и бъдещи пазари, на които оперира. Вложението включва телекомите VIVACOM, SBB, Telemach и Nova.

Партньорството с Nokia ще позволи на United Group да разгърне потенциала на 10Gbps свързаност, базирана на технологията XGS-PON. Компанията ще увеличи скоростите в изградените вече оптични мрежи на фиксираните оператори в портфолиoто си и ще разшири покритието им в изцяло нови градове и области. По този начин ще даде достъп до 10Gbps услуги на милиони частни и бизнес клиенти в Югоизточна Европа, посочват от компанията.

Nokia ще предостави също Wi-Fi оборудване за висококачествена безжична интернет връзка в дома, включително за дистанционна работа, игри, онлайн телевизия, видео стрийминг и изтегляне на съдържание на множество устройства. Други функции позволяват наблюдение в реално време на вътрешни мрежи и по-нататъшна оптимизация на Wi-Fi настройките в цялата мрежа.

"Като водещ телеком в региона, обслужващ пазар от 40 милиона души, United Group се ангажира да инвестира в най-модерната технология, за да достави на своите потребители най-иновативните продукти и услуги и най-доброто клиентско изживяване", коментира Желко Батистич, вицепрезидент "Технологии" на "Юнайтед Груп".

"Също така помагаме за осигуряването на дигиталното бъдеще на Югоизточна Европа, като гарантираме, че нашата мрежа от следващо поколение - вече най-голямата в региона - е готова да посрещне бъдещите нужди на нашите потребители както у дома, така и на работните места", допълва той.

"С нашето решение за FTTH и Wi-Fi ние можем да осигурим високоскоростна, надеждна мрежова инфраструктура и несравнимо домашно Wi-Fi изживяване, което ще отговори на нуждите на абонатите на United Group днес и в бъдеще", коментира Санди Мотли, вицепрезидент на "Нокиа" и генерален мениджър на отдела за фиксирани мрежи.

"За "Виваком" развитието на оптичната мрежа е един от приоритетите в компанията. Убедени сме, че с такава сериозна инвестиция от страна на "Юнайтед Груп" и с високия професионализъм и технологични достижения на "Нокиа", ще успеем да разгърнем широколентовата си инфраструктура по най-добрия възможен начин. И ще осигурим на потребителите си високоскоростна и висококачествена свързаност, каквато очакват от нас", заявява Андраш Пали, главен технически директор на "Виваком", в прессъобщението.

От "Юнайтед Груп" се ангажират да продължат инвестициите си, за да затвърдят позицията си на пазарен лидер и припомнят, че мрежата на компанията в Словения наскоро е определена за "Best in Test" за втора поредна година от организацията за независими проучвания Umlaut.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?