"Виваком" става акционер във футболния "Левски"

Тодор Батков вече официално не е член на управата на клуба

"Виваком" става акционер във футболния "Левски"

Продадената преди дни БТК (под търговската марка "Виваком") официално влиза като акционер във футболния клуб "Левски". Това стана ясно в понеделник по време на общото събрание на акционерите в клуба, на което мястото на доскорошния президент Тодор Батков в управата влезе представителят на телекома Бранимир Ботев.

Освен това бе решено на компанията да бъде отправена официална покана да закупи 13 млн. акции по номинал от по 1 лев. Според предварителната информация се очаква компанията, чиито нови собственици са Спас Русев и руската ВТБ, да внесе въпросната сума в бюджета на "Левски", превръщайки се в един от крупните акционери.

Общото събрание избра и нов управителен съвет на 26-кратните шампиони на България. Освен досегашните трима акционери Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, на които Батков сдаде акциите си през юни, в управата влязоха още изпълнителният директор Константин Баждеков, Националният клуб на привържениците на "Левски", тръстът "Синя България", Николай Илиев, Гошо Гинчев, Илия Христов от сдружение "Сини сърца" и фирмата на известните ТВ водещи Иван и Андрей "Междинна станция". Очаква се последните двама да поемат маркетинга на "Герена".

Както и досега, Иво Тонев остава председател на управителния съвет, а за негов заместник бе избран бизнесменът Николай Иванов.

От доклад, представен от Баждеков, стана ясно, че "Левски" е на загуба от 5 638 000 лева за 2014 г. Клубът е имал разходи за близо 14 млн. лева, като основният проблем е бил оттеглянето на големи спонсори, сред които телекомът "Мтел", както и намаляването на рекламните приходи и тези от билети. Освен това миналата година "Левски" е платил глоби към БФС в размер на 143 000 лева. Клубът бе санкциониран и от УЕФА с 200 000 заради нарушаването на финансовия феърплей, които ще бъдат удържани при следващото участие на тима в Европа.

"Каквото можах и каквото имах, дадох за "Левски". Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставям отбора в сигурни ръце, надявам се скоро да дойдат и така чаканите резултати. Оставам отворен към хората от новото ръководство, ако имат нужда от съвет и алтернативно мнение, винаги съм на разположение", заяви в емоционално обръщение Тодор Батков, след като стана ясно, че той вече не е част от клуба и на хартия.

Както е известно, той се оттегли от президентския пост в "Левски" още на 24 юни, отстъпвайки безвъзмездно контролния пакет акции на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов.

Иво Тонев е бивш изпълнителен директор на "Локомотив" (София), ексшеф на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ, който оглавяваше спортната комисия в Столичната община. Той влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. Според непотвърдена официално информация тогава във финансирането на "Левски" участваше и изключително близкият на лидера на ГЕРБ строителен предприемач Александър Сталийски, който неведнъж е заявявал интереса си към клуба.

Александър Ангелов пък е адвокат, който от години гравитира около бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ангелов и партньорът му Гено Андреев, който води общото събрание на акционерите в понеделник, участваха например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

След като Батков сдаде акциите си безвъзмездно на тримата, финансовото състояние на клуба значително се подобри, като той започна регулярно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори. Случайно или не, след промяната на собствеността в "Левски", той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?