"Виваком" вече е част от "Юнайтед груп"

"Виваком" вече е част от "Юнайтед груп"

"Виваком", най-големият по приходи български телеком, вече е част от водещия за Югоизточна Европа достачвик на телекомуникационни и медийни услуги "Юнайтед груп", съобщиха от дружеството в петък. Цената на сделката и бъдещи инвестиции и планове на новия собственик не се посочват, но според неофициална информация стойността на придобивката е 1.2 млрд. евро.

Сделката бе договорена през месец ноември 2019 г., през април 2020 г. бе одобрена от Европейската комисия, а придобиването на "Виваком" е финализирано на 31 юли 2020 г.

От "Юнайтед груп" посочват, че това е важна стъпка в стратегията за разрастване на групата след купуването на хърватския телеком TELE 2 по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия тв и интернет доставчик Forthnet.

Купувачът на "Виваком" заявява, че вижда своето присъствие в България като възможност чрез обединените усилия на двете компании да даде своя принос за развитието на телеком индустрията в страната. Това ще стане възможно чрез предстоящи инвестиции в развитие на потенциала на хората, технологиите и инфраструктурата, допълва се в съобщението, но не се конкретизира размер на вложенията..

"За "Виваком" влизането в семейството на "Юнайтед груп" е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар", коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на българския телеком. Според него "сега е правилният момент да направим следващата крачка" и "да развием телеком услугите в България на следващо ниво".

Досегашният собственик на дружеството Спас Русев остава в надзорния съвет на "Виваком". По думите му "Виваком" досега е постигнал "впечатляващи резултати не само като най-големия телеком оператор в България, но и като лидер в иновациите". Според него с бъдещите инвестиции от страна на новия собственик възможностите за развитие на потенциала на оператора са значителни".

" С ясна визия и стратегия за бъдещето, "Юнайтед груп"  придобива още един лидер на пазара в региона. Вече обединени, с разраснат мащаб, талант и опит, ние можем да предложим най-новото поколение телеком услуги и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 27 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят", заяви главният изпълнителен директор на "Юнайтед груп" Виктория Боклаг, цитирана в съобщението.

"Придобиването на "Виваком" е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на "Юнайтед груп" с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа", казва и Никос Статополус), партньор в "БиСи Партнърс" (BC Partners), която е основен акционер в "Юнайтед груп".Според него дружеството ще осигури на компанията стабилно положение на ключов, стратегически пазар.

"Юнайтед груп" започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи. През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската "БиСи Партнърс". Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR). Компанията с над 10 хил. служители има активи и в Словения, Босна и Черна гора.

BC Partners е водеща международна инвестиционна компания с над 23милиарда евро активи под формата на управление на ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост.

Пореднаата смяна на собствеността на "Виваком" стана възможна, след като бяха премахнати запорите от синдиците от КТБ след плащането на 125 млн. евро, с които през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома.

Това е шестата покупко-продажба на активите на БТК след приватизацията ѝ през 2004 г. Този път притежателят ще е инвеститор от бранша, а не финансов фонд както досега.

Сега "Виваком" бе обявена за продан по настояване на руската руската Външно-търговска банка (ВТБ), която бе основният кредитор на покупката ѝ от Спас Русев пред ноември 2015 г. Също по настояване на ВТБ стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л", тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. а ВТБ имаше 33 процента.

Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта Кепитъл Инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?