"Виваком" задържа спада на приходите с ръст на мобилните абонати

Ръстът в приходите от мобилни услуги е компенсирал спада при фиксираната телефония на "Виваком" и задържа намалението на печалбата през 201 г. в сравнение с предходната година ,съобщиха от телекома в понеделник.
 
Компанията отчита над 17% увеличение в приходите от мобилни услуги до 327.2 млн. лв. и 8% спад в тези от фиксиран бизнес до 517.6 млн. лв. за 2011 г. спрямо 2010 г.

Стабилният ръст на приходите от мобилните услуги позволи на оператора да намали себестойността на самите предлагани услуги и да приложи по-ниски цени към крайните клиенти. Този подход довел до сериозно нарастване на клиентската база с 28%, което компенсира значително спада в приходите от фиксирана телефония, и даде понижение в общите приходи за 2011 г. само с 1.2% до 885.9 млн. лв.

Нетната печалба на дружеството за миналата гадина намалява спрямо предходната година и възлиза на 8.4 млн. лв. Разликата е главно в следствие от преустановени дейности, намаляване на приходите от фиксирани услуги и намалени цени на дребно.

"Виваком" припомня, че през миналата година финализира сделката по продажбата на инвестицията си от 50% в "НУРТС България" АД за 58.7 млн. лв. Така телекомът окончателно прехвърли развитието на цифровата инфраструктурна радио и телевизионна мрежа в ръцете на "НУРТС България", джойнт венчър между "Манселорд Лимитед", която от август 2010 г. притежава останалите 50% от дружеството, и новия инвеститор "Блусат Партнърс".

Финансовото положение на компанията остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 142.1 млн. лв. в края на годината и изплатени дивиденти в размер на 160.3 млн. лв.  

През следващите три години "Виваком" ще инвестира 600 млн. лв. за развитие на услугите и разширяване на инфраструктурата на телекома.

Споделяне

Още от Бизнес