Вивиан Рединг: Присъединяването на България към ЕС бе чисто политическо

Вивиан Рединг: Присъединяването на България към ЕС бе чисто политическо

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз бе чисто политическо", коментира еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от ДПА.

Според нея това решение е било свързано "не само с разширяването на Общността, но в определен смисъл и с германското единство".

"Оттук нататък бих искала европейските лидери да стоят зад взетите в миналото решения, а в бъдещите разговори за разширяването на ЕС да обмислят добре последствията от своите решения", заявява Вивиан Рединг.

Тя коментира и опасенията за "миграцията по бедност" от България и Румъния като посочва, че в ЕС има права, но и задължения и затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо.

Пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Вивиан Рединг казва че никое право не може да се абсолютизира.

Така например свободата на придвижване е ограничена до три месеца. След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се грижи сам за издръжката си и няма да е в тежест на държавата, в която е пристигнал. В противен случай става дума за злоупотреба с един важен принцип на Европейския съюз, обяснява Рединг.

Тя подчертава, че разширяването на съюза обогатява Европа като цяло. "Но всяко развитие изисква време - демокрацията не се разбира от само себе си, тя също се нуждае от време. В някои страни демократичните структури още не са достатъчно устойчиви и могат да рухнат и от най-малките предизвикателства. В Германия или в Люксембург подобно нещо не би било възможно", посочи Вивиан Рединг.

"Реалистка съм и знам, че в рамките на Европейския съюз могат да се развият повече и различни модели на интеграция. Интеграцията в рамките на еврозоната със сигурност ще продължи да се задълбочава повече, отколкото сред останалите страни-членки", казва Рединг.

Тя дава за пример въвеждането на засилено сътрудничество между отделни държави по някои специфични въпроси, по които консенсусното решение за момента не е възможно.

Например, правото на развод в смесените бракове, в които двамата партньори са граждани на различни страни. В първоначалния вариант беше постигнато споразумение за общ регламент само сред 10 държави, а по-късно - те станаха общо 15. Така, според Рединг, е бил постигнат пробив, който позволява поне една голяма част от европейските граждани да се възползват от новите законодателни улеснения.

Тя подчертава, че като еврокомисар по правосъдието полага всички усилия за укрепване на доверието в правната система. За да възникне то обаче, тази система трябва да функционира навсякъде еднакво ефективно. А за това е нужно време.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?