Вивиан Рединг: Ромите от България и Румъния имат право на свободно придвижване

Злоупотребите със социални помощи да се санкционират по националните закони

Вивиан Рединг: Ромите от България и Румъния имат право на свободно придвижване

Ромите от България и Румъния са европейски граждани и като такива имат право на свободно придвижване в ЕС, казва зам.-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг в ексклузивно интервю за Дойче веле.

"Да не забравяме откъде тръгнахме: в Европа липсваше координация на усилията за интеграция на ромите. В това отношение ЕК постави началото на един мъчителен, но необходим процес - да накара страните членки да разработят национални стратегии за интеграция на това малцинство. И натискът подейства: днес не само имаме такива стратегии, които ЕК оценява веднъж годишно, но наблюдаваме и подобрено сътрудничество между страните-членки в техните усилия за интеграция на ромите, казва Вивиан Рединг.

В същото време има още много несвършена работа. "Инвестицията в образованието на ромите е инвестиция в бъдещето", казва тя. Защото тези хора могат да бъдат полезни за икономиката само ако имат работа.

България вече използва много по-целенасочено евросредствата за ромите

Не липсват и положителни примери, изтъква Рединг, като в тази връзка периферно споменава и България. Според нея България вече използва много по-целенасочено европейските средства, отпускани по програми за ромите. Във Франция пък сътрудничеството между националните и местните власти функционира отлично, а Унгария е разработила много солидна система, с помощта на която се контролира изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите. Тези примери са окуражителни, но за съжаление си остават по-скоро изключения. Именно поради това е изключително важно да се полагат усилия за изпълнение на националните програми за интеграция, уверява Вивиан Рединг.

На въпрос дали миграцията на ромите може да бъде спряна чрез подобряване на условията на живот в родните им страни, зам.-председателката на ЕК отговаря: "Свободното придвижване в ЕС е право на всички европейски граждани, включително на представителите на малцинствата. Съгласна съм с германската социална министърка Урсула фон дер Лайен, която казва, че имигрантите са шанс за Германия и за Европа. Да се забранява на тези хора да ходят от една страна в друга е от икономическа гледна точка погрешно. Да не говорим, че подобна политика е несъвместима с европейското право".

В същото време тя призовава страните членки да се концентрират върху усилия и действия, които да доведат до подобряване на шансовете за ромите. Тяхна грижа е тези хора да получат добро образование и достъп до трудовия пазар. ЕС отпуска средства от своите социални фондове, а страните членки трябва по-решително да се борят срещу дискриминацията и изолацията на ромските малцинства, казва зам.-председателката на ЕК.

Злоупотребите със социални помощи да се санкционират по националните закони

Във връзка с вълната от бедни преселници от България и Румъния, които изправят много германски общини пред сериозни затруднения, федералният министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предупреди, че всеки, който идва в Германия, за да се възползва от социалната система на страната, ще бъде отзоваван и може да получи забрана за повторно влизане в Германия. Какво мисли Рединг за тази закана на германския вътрешен министър?

"Нека повторя: свободното придвижване е основно право на европейските граждани и не може да бъде поставяно под въпрос. Всички европейски граждани имат еднакви права. Ромите също са граждани на ЕС и като такива имат право на свободно придвижване. Както изглежда обаче, някои се опитват да печелят гласове с популистка реторика. Тази реторика не е в съзвучие с европейските ценности и затова очаквам от водещите политици в Европа да се противопоставят на популизма", казва Рединг.

Тя уверява, че ще продължи да се застъпва за правото на свободно придвижване. А който иска да пресече опитите за злоупотреби със социалните плащания, трябва да използва собственото си национално законодателство. "Не виждам обаче никакво основание да се оспорва правото на свободно придвижване", казва в интервюто си за Дойче веле заместник-председателката на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа