"Виза" глобена с 10.2 млн. евро

"Виза" глобена с 10.2 млн. евро

Европейската комисия глоби с 10.2 млн. евро "Виза", заради това, че е отказала на "Морган Стенли" да издава в Европа кредитни карти, предадоха световните агенции.

Възпрепятстването на американската банка да предлага тази услуга било "незаконно и дискриминационно", посочват от Брюксел.

От "Виза" заявиха, че не смятат, че са нарушили закона и ще обжалват.

"Морган Стенли" бе изключена от картовата мрежа на "Виза" в продължение на шест и половина години, като доводът за недопускането ѝ бе, че американската банка притежава собствена картова мрежа Discover, която се явява пряк конкурент.

Еврокомисията обаче стига до заключението, че това не е така, защото  Discover не е оперирала на европейския пазар, освен това "Виза" вече е допуснала Ситигруп", която притежава мрежата Diners Club.

Действията на "Виза" са били насочени директно към "Морган Стенли", защото навлизането ѝ би направило картите "Виза" по-малко атрактивни за търговията във Великобритания, където "Виза" държи 60 на сто от транзакциите с кредитни карти.

Според ЕК "Виза" не е имала основателна причина за това и действията ѝ са довели до ограничаване на конкуренцията за няколко банки, доставящи картови устройства на британски магазини.

Брюксел започна да разследва случая, след като "Морган Стенли" подаде жалба срещу "Виза" през 2000 г., която бе оттеглена след допускането на банката до картовата мрежа на "Виза" през септември 2006 година.

От Брюксел обаче коментират, че глобата е предупреждение към "Виза" за това, че е оставила "Морган Стенли" извън бизнеса твърде дълго.

Споделяне

Още от Бизнес