"Виза" и "МастърКард" спират да обслужват Крим

"Виза" и "МастърКард" спират да обслужват Крим

Двете най-големи в света системи за разплащане "МастърКард" (MasterCard) и "Виза" (Visa) обявиха в петък вечерта, че спират да обслужват своите карти на територията на анексирания от Русия полуостров Крим. Те обясняват решението се с наложените преди дни санкции от САЩ, подлагащи тази територия на тотално търговско, финансово и инвестиционно ембарго. По същата причина вече не могат да се извършват доларови преводи към и от Крим.

Така бедите за жителите на полуострова растат на фона на режима на тока, въведен заради ограничените доставки на електроенергия от страна на Украйна.

Забранени са и всякакви дейности на технологични компании, което би трябвало да означава и спрян достъп до масово използвани по света американски интернет услуги (дори когато те се предлагат безплатно), макар че се твърди, че технически това е трудно приложимо.

Всички руски банки са предупредени, че трябва да преустановят операциите с картите на двете системи в Крим и те няма да бъдат обслужвани от банкоматите на полуострова. От своя страна банките вече са започнали да предупреждават клиентите си, предаде "Комерсант". В Крим обаче действа и руската картова система за разплащания ПРО100, с която работят над 5000 терминала.

Ще решим проблема с банковите карти до началото на туристическия сезон, заяви ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.

Уверен съм, че в страната има умни глави, които могат да решат този проблем, а властите са готови да им окажат съдействие, заяви той в интервю за руската телевизия НТВ. По думите му алтернативната платежна система, върху която работят руските банки и правителство, може да обедини и държави-съюзници като Индия и Китай. "А западните специалисти и финансови групи ще ни молят да влязат на нашия пазар", добави той.

Аксьонов твърди, че санкциите не са засегнали силно местните жители, тъй като те вече били преминали на карти на руски банки, но проблеми ще изпитат гостуващите.

Но гостуващите са предимно от Русия и бившия СССР, тъй като санкциите на САЩ и ЕС забраняват на туристически фирми да вършат дейност на Крим. Не е разрешено купуването на имоти и компании, а на круизните кораби в Черно море, за които полуостровът бе популярна дестинация, могат да влизат в пристанищата му само при крайна необходимост.

Междувременно стана ясно, че Украйна, която в петък спря напълно доставките на ток за Крим, вече снабдява полуострова, но в ограничен режим. Това налага да се продължи режимът на тока, съобщи в събота министърът на горивата и енергетиката на Крим Сергей Егоров, цитиран от ТАСС.

В момента от Украйна получаваме 400 мегавата (максималният обем през последните дни беше 650 МВт). Системата сега работи в режим "до специално нареждане". Около 400 МВт е собственото ни производство, пиковото потребление е около 1000 МВт, затова сега компенсираме недостига с поетапно спиране на тока, обясни министърът.

Последната седмица Украйна на два пъти спря изцяло доставката на електроенергия за Крим. По този повод премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви пред журналисти, че с това Киев няма да успее да "постави на колене" полуострова, който гласува да се присъедини към Русия.

В същото време руското правителство обяви, че ще отпусне на Крим над 10 милиарда рубли като субсидия за изравнява на енергийните тарифи за крайните потребители до средните за Русия, съобщи ТАСС, цитирайки министър по въпросите на Крим Олег Савелиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?