"Виза": Сивата икономика в България е 30%

"Виза": Сивата икономика в България е 30%

Сивата икономика в България възлиза на близо 30% от БВП, показва изследване на компанията за кредитни карти ”Виза”.

Според проучването недекларираната икономическа дейност в Европа е намаляла миналата година до 19.0% спрямо 19.3% през 2011 г.

Благодарение на подобрената икономическа среда и прилагането на мерки за борба с измамите паралелната икономика тази година може да е най-малката от десет години насам и да възлиза на около 18.5% от общия БВП на ЕС, Норвегия, Швейцария, Турция и Хърватия.

В абсолютни цифри изследването на професора по икономика Фредерих Шнайдер от университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, установило, че незаконната работа и недекларираните трансакции представляват около 2.175 трилиона евро (2.85 трилиона долара). Строителството и търговията са секторите с най-голям дял на недекларирания труд и плащания.

Според изследването сивата икономика е много по-широко разпространена в Източна и Централна Европа, като паралелната икономика в България, Хърватия, Естония и Литва възлиза на близо 30% от БВП.

За да изчислят размерите на сивата икономика, учените основават изчисленията си върху макроикономически данни и статистически прогнози.

Споделяне

Още по темата

Още от България