Виза за работници от трети страни само срещу паспорт и трудов договор

Няма да се изисква от фирмите да доказват, че са търсили първо персонал в страната

Виза за работници от трети страни само срещу паспорт и трудов договор

Свръхоблекчена процедура за издаване на работна виза до 5 месеца за работници от трети страни ще одобри правителството на 7 юни. Това са се разбрали вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министърът на икономиката Емил Караниколов с работодателските организации, съобщи Министерството на икономиката.

Идната сряда правителството ще утвърди Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ППЗТМТМ). В него е предвидено визите на работниците да се издават до 7 дни от подаването на искането от работодателя.

Визите ще се издават само срещу договор с работодател и паспорт. Ще се изисква работодателят да декларира, че ще осигури жилище на работника, но няма да има пряк ангажимент към това, е посочено в съобщението без да става ясно дали това се прави само формално.

Вече няма да се изисква от работника представянето на документи за правоспособност, квалификация и превод на диплома.

Отпада и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии.

Разкриват се и два нови центъра за подаване на документи във Варна и Бургас. В момента това е възможно само в София.

Обсъжда се също така и удължаване на срока за работната виза до 5 месеца за сезонна заетост, е посочено още в съобщението.

Тази промяна се прави основно заради недостига на кадри в туризма. Причината е ниското заплащане на персонала – около 500 лв. при 12-часов работен ден без осигуровки. Това отблъсква българите и почти никой не иска да ходи да работи по морето, освен от малцинствените групи. Така хотелиерите разчитат на чужденци основно от Молдова и Украйна, където има български общности.

По отношение удостоверенията за наличие на задълженията към бюджета и общините, прието е плащанията да се извършват в звената на Националната агенция за приходите (НАП) чрез ПОС терминалите, съобщава още икономическото министерство.

Министър Караниколов изрази желание срещите с работодателските организации и бизнеса да се провеждат ежемесечно с цел постигане на реални резултати.

До 15 дни Министерство на икономиката ще е готово с анализ по регулаторните тежести.

От своя страна работодателските организации поеха ангажимент за предоставяне на предложения и определяне на приоритетни теми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес