Заради растежа в Германия и потушаването на кризисните огнища

Вижда се краят на рецесията в еврозоната

Подобрението в държавите от периферията все пак няма да се усети много скоро

Вижда се краят на рецесията в еврозоната

Еврозоната очевидно е на път да се раздели с най-голямата рецесия в следвоенните години. Ако очакванията се изпълнят, това ще се дължи най-вече на Германия. Но и на постигнатото от най-засегнатите от кризата държави, пише във вторник Дойче веле, като се позовава на експерти от големите германски банки, участвали в проучване по поръчка на "Ди Велт". Всички до един са убедени, че през второто тримесечие ще бъде отбелязан известен растеж - за първи път от година и половина насам.

В началото на годината растежът на Германия е минимален - едва 0,1 на сто. Но през второто тримесечие вече се очакват 0,5 процента, а прогнозите на правителството са още по-оптимистични - 0,75 на сто икономически ръст. При това положение Германия ще отбележи растеж, какъвто не е имала от началото на 2011-та насам.

"Германия играе ролята на локомотив на растежа", казва икономистът Улрих Катер от банка "Дека". Основният фактор е при това не толкова износът, колкото нарасналото вътрешно потребление - благодарение на доброто състояние на пазара на труда и предприетите увеличения на заплатите. Катер отбелязва също, че ако вътрешната конюнктура в Германия се развива добре, това автоматически се отразява благоприятно и на останалите европейски държави.

Ако наистина еврозоната е на път да се раздели с най-тежката рецесия от Втората световна война насам, в никой случай това не се дължи само на подема на най-голямата европейска икономика. Също и държавите, поразени в най-голяма степен от кризата, са постигнали немалко: за периода от април до юни спадът в растежа на италианската икономика, например, е само 0,2 на сто. Положителните сигнали идват при това най-вече от промишлеността и търговията на дребно. Прогнозите за Франция са за нулев растеж, а в Испания се множат индикациите, че спадът бавно намалява.

"Краят на продължителната рецесия в еврозоната се вижда", заявява главният икономист на "Комерцбанк" Йорг Кремер. Все пак растежът ще продължи да бъде твърде слаб, за да даде положително отражение върху високата безработица в Европа. "Ето защо не може да се очаква, че положението в държавите от периферията на Европа ще се подобри твърде скоро", допълва той.

"Най-ниската точка в сферата на растежа вече е зад гърба ни. Но ситуацията остава деликатна", казва Щефан Шнайдер от "Дойче банк". Според него, повече от минимален растеж в еврозоната не може да се очаква. Но надеждите за по-осезаем растеж през втората половина на годината би трябвало този път наистина да се сбъднат.

"Европа обаче е все още далеч от отбелязването на солиден растеж", подчертава икономистът Щефан Бидермайер. Подобно на колегите си, и той смята, че общият баланс на еврозоната за 2013 г. ще бъде негативен. Прогнозираният минус за пространството като цяло е 0,5 процента. И едва от 2014 нататък може да бъде регистрирана смяна на посоката - от спад към растеж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?