Шефът на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Европа:

Виждаме, че България може да защити границата си, дано защити и търсещите закрила

Венсан Коштел се среща със зам.-вътрешния министър и директора на ДАБ

Снимка: БГНЕС

Очевидно България има ресурсите да границата си, дано да има ресурси и да защитава хората, търсещи закрила на нейна територия. С тези думи се обърна към журналистите във вторник директорът на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Европа Венсан Коштел, който е на второ официално посещение у нас.

Една от целите на визитата му е да се увери в правилното разпределение на средствата отпуснати на страната ни за справяне с миграционната вълна – над 8 млн. евро от ЕК и 1 млн. евро от Чехия. По думите на самия Коштел той иска да се запознае и с конкретните планове на правителството по темата, защото "не са ми много ясни към този момент".

"Начинът, по който ние искаме да помогнем, е да се погрижим за най-големите пропуски, до момента, в който правителството вече е способно само да контролира ситуацията. Затова за нас е много важно, властите напълно да разбират и поемат отговорност за ситуацията. Осъждаме ксенофобските атаки от лица, търсещи закрила от последните дни в България. Това не се случва само в България, а и в други държави, но не трябва да бъде толерирано", заяви шефът на ВКБООН за Европа.

В същото време от Амнести Интернешънъл и Българския хелзинкски комитет остро разкритикуваха действията на българските разследващи органи по зачестилите случаи на нападения на имигранти в София, обвинявайки ги в бездействие, толериращо расистките прояви.

"Апелираме към властите да управляват границата си по начин, че хората, които търсят международна закрила, да могат да имат достъп до нея. Разбираме отговорността на всяка една държава да пази границите си, но държавите също имат задължение да защитават хората, които се нуждаят от международна закрила. В първата ви конституция е било записано, че всеки роб, който влезе на българска територия става свободен и това са ценностите, върху които трябва да се изгражда политиката спрямо хората, търсещи закрила", каза още Коштел по време на свой брифинг пред медиите в София.

Така той повтори деликатната критика на върховния комисар за бежанците на ООН Антониу Гутериш, който по време посещението си в столицата ни преди две седмици намекна, че строежът на оградата по границата ни с Турция не отговаря на общоевропейския принцип на солидарност, който би трябвало да защитава всяка членка на ЕС в този момент.

"ВКБООН ще помогне в определени области на българската държава. Все още се водят преговори с българското правителство, които се надяваме да приключат тази седмица. Едната тема е липсата на храна в някои от центровете. Затова започнахме да раздаваме по едно топло ядене на ден в центъра в Харманли. Не е достатъчно, но все пак е нещо. Искаме бързо да се организират подходящи за деца места във всеки център, за да може да има поне малко забавления и занимания за деца, включително и езиково обучение. Не искаме тези деца да се превърнат в загубено поколение", добави Венсан Коштел.

По думите му от Върховния комисариат са предложили на правителството "да има пакети във всеки от центровете, така че да се приведат в подходящо за зимата състояние"

"Аз работя от 27 години съм в този бранш, не като директор на ВКБООН за Европа, но във върховния комисариат, ситуацията е управляема. И ви насърчавам да напишете това. Да, има проблеми, но има решения. Осем хиляди души не би могло да са проблем. Изисква средства, сътрудничество и партньорство между властите и неправителствените организации, но с добра воля и малко пари проблемите могат да бъдат разрешени", завърши оптимистично обръщението си пред медиите той.

В рамките на посещението на Венсан Коштел в София са предвидени негови срещи със зам.-вътрешния министър Васил Маринов и с шефа на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?