Визии за тръмптопия

Визии за тръмптопия

Ако имаше някакво обединително послание в предизборната кампания на президента Тръмп, това беше обещанието му да служи на "забравените мъже и жени" на Америка, онези работещи хора, изоставени от икономиката и Вашингтон.

В снощната реч пред двете камари на Конгреса Тръмп представи изминалите до момента дни от управлението си като агресивен старт, при който той е защитавал каузата на работещите хора и е обещал нова ера на растящи доходи, работещи на пълни обороти заводи и въгледобивни мини, искрящи въздух и вода, както и на по-евтино и по-добро здравеопазване, всичко това пазено от "наистина велика стена".

Каза няколко опашати лъжи, но като цяло погледът му беше насочен към аутокюто, от което четеше речта с не особено приповдигнат глас. Във встъпителната част на словото той дори изрече дълго отлаганото осъждане на омразата "във всичките ѝ много грозни проявления".

Отново чухме същите повърхностни обещания и уверения за светло бъдеще за Америка като рай на Земята - един вид тръмптопия - които бяха характерни за кампанията му. Той не обясни как точно ще превърне в реалност всичко това, още по-малко как ще плати за него; на моменти звучеше сякаш още е кандидат за поста, а не човек, който вече се сблъсква със задълженията на тази длъжност. В първите няколко седмици като президент Тръмп не показа особени признаци, че ще изпълни някое от обещанията към работещите американци, освен, доколкото това би им доставило удоволствие, да гледат как се заяжда с елита във Вашингтон и да атакува медиите, опиращи се на реални факти в работата си.

Тръмп обича да окачествява хаотичния първи месец на президентския пост като месец на "изпълнени обещания". Но наистина ли е така? Помните ли как обещаваше в предизборната кампания "незабавно" да поправи Обамакеър и да осигури "страхотно здравеопазване само за частица от сегашната цена?" Дори не е представил някакъв конкретен план. В понеделник се оплака пред губернаторите на щати, че "никой не е знаел", че замяната на Обамакеър "ще бъде толкова сложна".

Както в кампанията, Тръмп обеща снощи да ускори икономическия растеж чрез план за инвестиции в инфраструктура в размер на 1 трилион долара. "Рушащата се инфраструктура", каза той, "ще бъде заменена с нови пътища, мостове, тунели, летища и железопътни линии, които ще грейнат по цялата територия на нашата толкова красива страна". Звучи страхотно. Но какъв е планът, чрез който ще стане това? Как ще платим за него? Той не уточни. Президентът също така отново обеща "огромно данъчно облекчение" за средната класа - но отново без никакви конкретни подробности.

Мандатът все още е на твърде ранен етап - макар усещането да не е за това - и е възможно Тръмп по-нататък да изпълни някои от множащите се ангажименти към американците.
Но плановете, които е представил досега, и малкото на брой предприети действия, не вещаят нищо добро. Той обещава да ореже програми за здравеопазване, подпомагане при инвалидност и професионална квалификация, на които разчитат както работещите хора, така и бедните. Първата мярка на Тръмп беше голямата му инициатива за драконовска имиграционна забрана, която в момента е затънала в съдебни обжалвания и предизвика проблеми за бизнеса от Силициевата долина до Уисконсин. Президентът гордо отбеляза вчера, че едно от първите разпореждания на правителството му било да се замрази назначаването на нови хора във федералните органи на управление, но той явно не осъзнава, че тези работни места не са само във Вашингтон, а в цялата страна.

Тръмп успешно започна национална офанзива срещу незаконните имигранти - като това вече разкъсва семейства и пречи на бизнеса - и вероятно ще струва милиарди долари, без да подобри ситуацията за работещите бедни. Вчера той подхвърли, че е възможно да подкрепи някаква имиграционна реформа, "основаваща се на достойнства", която ще "ощастливи много" страдащите семейства.

Това последното отново звучи хубаво. Но няма как да се избяга от заключението, че дотук единствените работещи хора, към които президентът наистина е изпълнил свои обещания, са членове на семейството му, които използват неговия пост като възможност да си направят реклама, както и към бивши сътрудници на предизборния му щаб, печелещи като лобисти във Вашингтон.

Въпреки всичко Тръмп определено не е забравил "забравените мъже и жени" на Америка. Белият дом усърдно подхранва страховете, недоволството и предразсъдъците им, и чертае розово бъдеще, за да представи недисциплинирания и несъсредоточен президент като "президент на действието, президент на реалните резултати".

В същото време той и екипът му разчитат на протестите на американци, ядосани от странното му поведение, за да създават образ за активно президентско управление. Предаванията по кабелните телевизии постоянно вървят на телевизорите в Западното крило, където висшият президентски съветник Стивън Банън обича да гледа на разделен екран от едната страна кадри как Тръмп се среща с изпълнителни директори от бизнеса, а от другата опозиционни протестни митинги.

В заключение Тръмп припомни в речта си пред Конгреса историческите постижения на "американските основатели и творци, и изобретатели" и си представи какво могат да постигнат американците днес.

Време е и американският президент да си свърши работата.

По БТА

Споделяне

Още от Свят