Визита на Блеър в Либия дава нов сигнал за положителен изход от СПИН делото

Визита на Блеър в Либия дава нов сигнал за положителен изход от СПИН делото

Британският премиер Тони Блеър, който беше на посещение в Либия, снощи се срещна със семействата на повече от 400 либийски деца, за които се твърди, че са били умишлено заразени с вируса ХИВ, съобщи ББС. Блеър каза, че семействата са преживели голяма трагедия и изразил своята съпричастност към тяхната мъка.

Британският премиер е уверил семействата на тези деца, че страната му ще направи всичко възможно да им помогне, като участва със средства в международния фонд, създаден от САЩ, ЕС и България, заяви във вторник след разговора си с Блеър председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага, предаде либийската агенция Джана.

Великобритания ще положи всички усилия за намиране на справедливо решение на казуса, в който пет български медицински сестри и един палестински лекар са обвинени в умишленото заразяване на децата със СПИН, заяви Блеър, уточнявайки, че това ще стане преди края на германското председателство на ЕС, което изтича в края на юни.

По думите на Идрис Лага британският премиер е изразил съжаление за някои европейски изявления и позиции, които не са разбрали реалността на трагедията на тези деца и нуждата за обединение с тях и за намиране на справедливи стандарти в този случай.

Либийските власти вероятно са готови на споразумение

Експертът по проблеми на Близкия изток в университета Кеймбридж Джордж Джофи заяви пред ББС, че за Тони Блеър ще бъде голямо постижение, ако успее да помири Либия и България. Според него изпълнението на смъртните присъди на медиците ще предизвика изключително остра международна реакция. Кадафи не може да изостави този проблем, поради което се опитва да договори пакет от компенсации. Решението на съда, с което бяха снети обвиненията за клевета срещу българките и палестинеца е сигнал, либийските власти вероятно са готови да приемат някакво споразумение, каза Джордж Джофи.

Извеждат медиците от затвора в цивилна сграда?

Междувременно високопоставени източници от Европейската комисия съобщиха, че е в ход международен план за преместване на българските медицински сестри извън затвора "Джудейда", предаде радио Дойче веле.

Според представители на Комисията, които отговарят за връзките с Африка, е възможно до няколко седмици сестрите да бъдат преместени в хотелски комплекс в Триполи. Сигнали за скорошно положително разрешение на случая с българските медици идват и от председателството на Европейската комисия. Оправдателните присъди по делото за клевета се приемат като първата стъпка.

Източниците подчертаха, че Международният фонд за подпомагане на заразените деца е събрал достатъчно голяма сума, която вероятно би задоволила семействата на жертвите. Само ЕС е внесъл над 2 милиона евро, а щедро участие е имало и от международни дарители.

София не знае за готвено преместване

Министерството на външните работи не разполага с информация, че медицинските сестри ще бъдат преместени в цивилна сграда, коментира в сряда говорителят на ведомството Димитър Цанчев.

Той припомни, че защитата на българките нееднократно е повдигала въпроса за облекчаване на мерките им за неотклонение, но засега без успех. Аргументите за отказа са тежестта на обвиненията и липсата на постоянен адрес в Либия. Говорителят коментира още, че не може да се правят преки връзки между делото за клевета срещу сестрите, по което те бяха оправдани на първа инстанция и основното обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца.

Цанчев каза още, че към момента не е реалистично да се правят прогнози за крайния срок на решаването на делото.

Преместването на българските медицински сестри извън затвора не би било прецедент в историята на делото, отбелязва Дойче веле, като припомня, че през февруари 2002 г. те бяха изведени от "Джудейда" в охранявана къща в покрайнините на Триполи и живяха там година и 4 месеца. Този жест пак беше изтълкуван като положителен знак за евентуален благоприятен изход от целия процес, но събитията опровергаха тези очаквания.

Още през юли 2003 г. медиците бяха прехвърлени от къщата в затвора в Бенгази, а след произнасянето на първите смъртни присъди на 6 май 2004 г. бяха пратени отново в "Джудейда”.

Кадафи не може стане заложник на 300 семейства

Скорошно разрешение на случая обаче предвижда и адвокатът Джовани ди Стефано, близък до семейство Кадафи, защитник на либийските интереси по няколко случая, включително "Локърби", предаде Дойче веле. Кадафи иска да се реинтегрира и е готов да направи нещо за това. Той оцеля в бомби и какво ли не, иска реванш в международните институции, заяви Ди Стефано. Според него Кадафи не може да остане заложник на триста семейства.

Ди Стефано, който защитава и Саддам Хюсеин, и Слободан Милошевич, смята, че високопоставена правителствена намеса от София би била от полза и нищо чудно Кадафи да ги пуснел да си заминат за България.

Либийският лидер обича да гледа събеседника си в очите и може би е време да го посети някой от България на подобаващо ниво, смята Джовани ди Стефано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят