Визитата на Барзани у нас била тайна, за да не привличаме вниманието на терористи

Два въпроса вълнуваха опозиционната БСП по време на първото участие на Бойко Борисов в парламентарен контрол в третия му премирески мандат. Единият бе зададен от Елена Йончева, която настойчиво продължава да нищи защо Борисов не е огласил срещата си с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани и обещал ли му е военна помощ или подкрепа за референдума за независимост, който Барзани инициира. Другото питане бе на червения депутат Антон Кутев за кадрови назначения във властта.

В отговор на Йончева премиерът обясни, че срещата с Барзани не била предварително обявена от съображения за сигурност.

"Знаете, че основните армии, които се бият срещу "Ислямска държава" са те. Нали така? И тука спирам. Надали е най-доброто да правим манифестации и посрещане на фронтови армии", каза Борисов.

Визитата се е състояла в края на май и за нея се разбра от кюрдските медии.

Срещата ми с Масуд Барзани беше част от усилията на Иракски Кюрдистан да представи идеята си за провеждане на референдум за независимост на автономния иракски регион, продължи премиерът.

"Не сме вземали отношение по темата – той дойде да я представи и само го изслушахме. По отношение идеята за референдума, ние позиция не сме давали", каза Борисов. "Нашата позиция е за единен Ирак, с мен темата в Германия и Франция не е повдигана. 31 държави той е обиколил", добави той.

Премиерът отрече и на срещата да е обсъждана темата за военна помощ.

Борисов опита да разясни тънкостите на дипломацията: "Когато са поискали да се видят с мен, ако откажа, пак взимам страна. За съжаление с днешния отговор, аз привличам внимание".

Министър-председателят спомена няколко пъти името на Славчо Велков (БСП), който като служител на службите знаел, защо такива срещи не се обявяват.

В резултат на това депутатът от БСП поиска думата и съобщи от трибуната, че освен необявена, срещата на премиера с Барзани не била протоколна. Той каза, че срещата била в резиденция на Министерски съвет. "Ако някой не знае как се правят такива срещи да пита, ще му кажем", каза Велков и добави, че за срещата не знаел нито посланикът а България в Багдад, нито посланикът на Ирак в София.

Той припомни на Борисов, че преди ден "Ислямска държава" е обявила, че ще започне клане на Балканите. Председателят на парламента Димитър Главчев го предупреди, че ще му отнеме думата. Имате предвид, че държави като САЩ, Иран, Сирия и Турция не одобряват подобна политика, каза Велков, преди да му бъде изключен микрофонът и Главчев да помоли квесторите да го заведат до мястото му.

Последва шум в пленарна зала, а председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов протестира, че Главчев е дал думата на Велков. "Данните, които той изнася, могат действително да провокират напрежение. Ако иска да каже нещо конкретно по чувствителна тема, трябва да бъде направено на закрито заседания", каза Цветанов.

В резултат Бойко Борисов излезе от пленарната буквално хванал за ръката Славчо Велков, а председателят на парламента обяви почивка.

Преди това премиерът отново влезе във вербален сблъсък с БСП, но на тема кадровата политика на управляващите.

"За мен са озадачаващи някои от назначенията, които бяха направени до момента", каза от трибуната депутатът Антон Кутев (БСП). За пример посочи Красимир Първанов, зам.-министър на енергетиката, срещу чието назначение се обявиха работодателските организации. Същото е и с Ангел Попов, заместник- министър на транспорта, допълни Кутев. И двамата зам.-министри са от квотата на "Обединени патриоти" и по-точно от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ.

"Имам добре написан отговор, но по човешки ще обясня", започна отговора си Борисов.

"В ситуацията, в която изпаднахме след изборите, имахме само един избор - да направим коалиция с нашите партньори от "Обединени патриоти". Няма да ме провокирате с този въпрос, за да си изпусна и аз нервите", гласеше отговорът.

После Борисов повтори тезата си, че всеки носи отговорност за назначенията си.

Кутев поиска обяснение и за предложението Илияна Иванова да бъде издигната за втори мандат в Европейската сметна палата. Борисов изтъкна, че Иванова има необходимите качества. На въпрос как така 25-годишният Георг Георгиев (ГЕРБ) бе определен за зам.-министър на външните работи, премиерът отговори, че той е млад кадър на ГЕРБ, който може да се справи. Антон Кутев не пропусна да попита и за избирането на вицепремиера Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Да не залагаме омраза, ще е полезно и за правителството, и за парламента, призова Борисов, който през цялото време демонстрираше спокоен тон. Накрая обаче той даде пример на БСП с президента Радев, с когото добре си партнирали на тема кадрова политика. Премиерът припомни, че докато предишното му правителство управляваше в оставка, не е издигнал еврокомисар, а от своя страна държавният глава също е изчакал това да бъде сторено от редовно правителство, а не от служебното. Борисов запита реторично откъде накъде БСП са решили да подкрепят Ирина Бокова, преди да се заговори за издигането на българска кандидатура за ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от България