Визитата на чужди дипломати в района на загадъчния взрив в Северна Корея се отложи

Посещението на чуждестранни дипломати в района на мистериозната експлозия в Северна Корея бе отложено по транспортни причини, предаде Ройтерс, позовавайки се на западни дипломати в Пхенян.

Британският посланик Дейвид Слин заяви в сряда, че мястото е толкова отдалечено, че дотам се стига със самолет, а после се пътува два-три часа с кола по неасфалтирани пътища. Очаква се посещението да се осъществи в четвъртък.

Севернокорейският външен министър Пек Нам Сон заяви преди два дни пред британския заместник-външен министър Бил Ръмел, че с взрива бил разчистен терен за строеж на водноелектрическа централа в планинска област.

Сон се съгласи да допусне инспекция на чужди дипломати и засега няма признаци, че Пхенян се е отказал от ангажимента си.

Американският държавен секретар Колин Пауъл потвърди във вторник, че обяснението на Северна Корея съвпада с наблюденията на САЩ и вероятно не става дума за ядрен опит.

Южнокорейските разузнавателни служби също заявиха, че версията за разрушителни работи, свързани със строежа на ВЕЦ, е правдоподобна, съобщи Франс прес.

Регистрираната миналата седмица в КНДР силна експлозия и последвалото образуване на характерни облаци с формата на гъба предизвикаха силно безпокойство в света, тъй като възникнаха опасения, че става дума за ядрен опит.

Снимките на южнокорейския спътник Ариран-1 не изясняват какви са причините за мощния взрив. От Корейския институт за аерокосмически изследвания съобщиха, че разчитането на снимките се оказало неуспешно заради слабите възможности на оптиката и липсата на опитни специалисти топографи за разчитане картографията на Северна Корея.

Междувременно стана ясно, че Северна Корея възнамерява дълго да отлага възобновяването на шестстранните преговори за нейните ядрени програми и е казала на Китай, че изобщо няма смисъл от тези преговори, предаде АП.

Агенцията се позовава на високопоставен американски източник, според когото Пхенян решил да изчака поне до президентските избори в САЩ през ноември, за да започне отново да преговаря.

Преговорите с участието на двете корейски държави, Китай, Русия, САЩ и Япония, бяха преустановени през юни. Очакваше се те да започнат отново през настоящия месец, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят