Визитата на военния министър на САЩ в Кабул беше белязана от серия атентати

При две отделни атаки, извършени в събота в Афганистан, са загинали най-малко 18 души. Нападенията са станали по време на визитата на американския министър на отбраната Чък Хейгъл в азиатската страна, съобщиха световните агенции.

Местните власти съобщиха, че най-малко девет цивилни граждани са загинали при атентат пред министерството на отбраната в Кабул, докато Хайгъл бе на посещение в столичния град. Най-малко 13 души са ранените при самоубийствената атака.

Официални лица увериха, че Хейгъл се намира на безопасно място и не е ранен при нападението.

 Талибаните поеха отговорността за атаката, като заявиха, че тя е предупреждение към американския министър на отбраната.

 По-късно беше съобщено за бомбено нападение в източния град Хост, при което са загинали един полицай и осем цивилни граждани, повечето от които деца.

 Хайгъл пристигна в Афганистан в петък на първата си чуждестранна обиколка, след като беше утвърден като шеф на Пентагона от Сената миналата седмица.

 Говорейки пред репортери на борда на самолета  по пътя към Кабул, Хайгъл изрази оптимизъм, че предаването на отговорността за сигурността на афганистанските сили ще предшества изтеглянето на водените от САЩ коалиционни сили през 2014 година.

Споделяне

Още от Свят