Визията на БСП за България – без евро, плосък данък и джендъри в образованието

Сн. БГНЕС

БСП даде заявка за управление на държавата и се обяви за алтернатива на системата с отмяната на плоския данък, отваряне на въпроса за приемането на еврото и повече държава в икономиката.

"Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, днес не се обръщаме към политическите си опоненти, обръщаме се към народа си", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на проекта "Визия за България" в НДК.

"Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по Иван-Вазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така.  Някои ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: "Не се стъписвайте пред имена и групировки", каза Нинова.

БСП обаче подкрепи лобисткия закон за горивата, който обслужва шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и големите в бранша, докато стотици собственици на бензиностанции протестираха, твърдейки че това ще доведе до покачване цената на бензина за народа.

Нинова каза, че действително системата убива, както първи са го изрекли майките на децата с увреждания, и затова тази система трябва да бъде сменена. БСП започва разговор за тази промяна и ще подложи проекта си на широко обществено обсъждане.

БСП предлагат промени в четири ключови сфери - икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование.

Нинова: Да не бързаме с еврото

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи партията да обсъди ревизия на решението на конгреса за влизане на България в еврозоната и приемане на еврото.

Предлагам да отворим тази дискусия, въпреки решението на конгреса и ако стигнем до друго, по-разумно, по-полезно и по-важно за народа и националния интерес решение, нищо не пречи да го ревизираме, каза Нинова.

"Моля Сергей да не се сърди, защото този доклад беше негов на конгреса, ние споделяме всичко това, но нека да помислим", обърна се Нинова към лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. По думите ѝ животът и условията са се променили и БСП трябва да е адекватна към тази промяна.

"Нека да проведем разговора за България, за българската икономика, за цените, за стандарта на живот. Нека не бързаме. Дайте да забавим с ежедневното напиране сега и веднага еврото и да ни приемат в еврозоната. Предстоят ни много сериозни разговори", каза Нинова. Тя заяви, че дори чужди експерти са предупредили страната да не влиза в еврозоната.

Връщане на прогресивното подоходно облагане

Нинова се обяви за въвеждане на скала на прогресивно данъчно облагане.  

В момента за облагането на хората се прилага плосък данък от 10%, който беше въведен по времето на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.Плоският данък действа от 2008 г., а БСП периодично обещава да го върне, ако дойде отново на власт.

По отношение на пенсионерите, Нинова заяви, че търси разговор дали най-накрая ще се преизчислят всички пенсии.

Забрана за концесия на предприятията в забранителния списък за приватизация

БСП предлага спиране на разграбването на националните богатство, от което в момента малцина се възползват, а не обществото. Нинова обяви, че твърдението, че държавата е лош стопанин се е изтъркало.Каза, че БСП не е против концесионирането, но балансът бил тотално нарушен и равновесието трябва да се възстанови.

За това левицата иска онези стратегически обекти, които днес са забранени за приватизация, трябва да бъдат забранени и за концесия.  Да не се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, "Български пощи", болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, БЕХ и други, посочи Нинова. Тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, искат от левицата.

БСП внесе такива промени в Закона за приватизацията, заради концесията за летище "София", но беше бламирана от управляващото мнозинствов парламента.  

Нинова отчете, че планът, който предлагат за развитие на индустрия и производство има проблем, който може да го спъне и това е недостигът на кадрите.

"Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме – ще си внесем. Не, нямаме ще си произведем – български кадри и работна ръка", обяви Нинова. Според нея държавата трябва да инвестира в знанията и уменията на необходимите кадри.

Нинова призова за намаляване на ДДС върху храните и въвеждане на таван на земеделските субсидии, защото "десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите".

Адаптиране на образованието към дигиталното поколение и безплатни градини

БСП предлага адаптиране на образованието към дигиталното поколение. Това е бъдещето на младото поколение, закъснели сме, каза Нинова. Тя призова да се използват иновационни образователни технологии - облачни технологии, учене в мрежи и др. По думите ѝ сега системата кара децата да наизустяват без да анализират. Трябва да се наблегне на възпитанието и на културата, смята тя.

"Не на джендър идеологията в българските училища – нека развиваме традиционно и електронно обучение", каза лидерът на БСПи последваха аплодисменти в залата.

БСП е единствената партия в ПЕС, която отказва да подкрепи Истанбулската конвенция срещу насилието над жени. По тази причина и България все още не е ратифицирала документа.

 "Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности", каза Нинова.

"Предлагаме – безплатни детски градини, един учебник за един клас в цялата страна. Общественият ресурс да отива за държавните и общински училища", каза още лидерът на БСП.

Намаляване на ДДС за лекарствата

В сферата на здравеопазването от БСП предлагат намаляване на ДДС за лекарствата и медицинските изделия. Предлагаме ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък и медицински изделия, каза Нинова. От БСП искат и забрана на реекспорта на лекарства.

Левицата иска премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната му с принципно нов статут, отговарящ на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването.  БСП предлага във всеки регион лечебните заведения да се обединят в холдингова структура.

За частните болници пък се предлага да се отпишат от търговския регистър, да станат само лечебни заведения и тогава да получават пари от НЗОК.

Фонд за сближаване на регионите

БСП предлага още регионализиране на икономиката. Предвиждат създаване на фонд за сближаване между регионите и приоритетни програми за изостаналите региони.

В областта на управлението Нинова предложи да се създаде модерно електронно управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?