Председателят на ДКЕВР оправда новите цени за достъп до мрежата

Включени ”на тъмно” и "взривоопасно бързо" ВЕИ-та оскъпили рязко тока

сн. БГНЕС

Производители на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са били присъединявани към енергийната мрежа "на тъмно" и "взривоопасно" бързо в последния месец преди определянето на цените и това довело до рязкото поскъпване на тока с 13 на сто от 1 юни. Това обясни във вторник пред бТВ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод недоволството на ВЕИ-инвеститори от въведената преди десетина дни нова цена, която трябва да плащат вятърни, слънчеви, водни и на биомаса централи за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежи.

"В електроразпределителните дружества е ставало присъединяването с такава скорост, че дори нас ни изненада. Всички са изненадани за бързината, с която се присъединиха 600 мегавата в България фотоволтаици за два месеца", обясни регулаторният шеф и уточни все пак, че "на тъмно" са били присъединени само няколко проекти и вече са наказани служителите на Дирекцията Национален строителен контрол, които са направили това.

 

По думите му обаче, за да може мрежата да издържи на това ударно включване на ВЕИ-та операторите ѝ се нуждаят от допълнителни приходи, заради което и са определени цените за достъп до мрежата.

 

В противен случай направените от 1 юли 2012 г. до края на юни 2-13 г. разходи от "Електроенергийния системен оператор" и трите електроразпределителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" трябва да се вкарат в цените от следващата година и те отново да нараснат значително, стана ясно то думите на Семерджиев. Затова и ВЕИ-ата сега ще плащат таксите, които според инвеститорите в зелена енергия ще им изядат между 1 и 39 на сто от приходите.

 

Семерджиев обаче заяви, че аргументите на производителите на ток от ВЕИ срещу новите цени са неоснователни и браншът манипулирал обществеността с твърденията си, че заради водената от ДКЕВР ценова политика бизнесът им ще фалира.

 

"От 2010-а година, когато комисията в този състав определи първите цени на възобновяемите (източници), ние се сблъскваме непрекъснато с неистинни твърдени от разни представители на производители на екологична енергия - тя щеше да загива, не трябваше да сваляме цените, но така загина в кавички, че сега имаме 800 мегавата фотоволтаици... Трябваше 2020-а да имаме 600 мегавата. Разберете как е загинала", коментира Семерджиев.

 

На него обаче не му бяха зададени повдигнатите от инвеститорите въпроси по какъв критерий са определени цените, отговарят ли на европейските регламенти и дали са дискриминационни спрямо останалите производители на енергия по конвенционален начин.

 

Според председателя на енергийния регулатора да се твърди, че с новите цени се вземат пари от ВЕИ-ата, за да отидат в електроразпределителни дружества, е "съвършено неправилно". По думите му ЕРП-атат няма да спечелят от плащаните им цени, "те просто иначе ще се извадят от разходите за системата и трябва да се възстановят следващата година".

 

”Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа?”, попита Семерджиев.

 

"Ние по никакъв начин не работим на тъмно и е смехотворна тезата, че в последния един месец са се присъединили стотици мегавати, за които никой не е знаел", контрира в студиото Пенко Пенков, собственик на ВЕИ-проект. Той обясни, че част от неговата централа на пример е била наистина присъединена към мрежата в последния месец преди определянето на цените от 1 юли, но договорът му за включване и срокът, и ангажиментът, който съм имал за това включване, са направени години по-рано от присъединителните дружества и НЕК.

 

"Според мен ролята на регулатора е да знае тези процеси, а не да казва, че е изненадан", заяви Пенков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес