Включваме се с взвод за ядрена защита в силите за отговор на НАТО

България ще се включи с взвод за ядрена, химическа и биологична защита в Силите на НАТО за отговор, а по-късно ще разширява участието си и други подразделения. Това каза в сряда началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев след срещата в София с главнокомандващия Съюзното командване на НАТО по трансформациите адмирал Едмънд Джамбастиани.

Силите за отговор на Алианса отговарят на най-високите критерии по отношение на структура, екипировка и способности, отбеляза Колев. Когато достигнем определени стандарти ще разширим участието си в тези сили, уточни той.

Адмирал Джамбастиани изтъкна активния принос на България като член на НАТО и участието на страната в процеса на трансформация на Алианса. Адмиралът даде висока оценка на правителството и военното ръководство за осъществяването на Стратегическия преглед на отбраната, определящ насоките за развитие на въоръжените сили, за да отговарят на стандартите на НАТО.

Подчиненото на адм. Джамбастиани командване на НАТО по трансформациите е дало оценките си и е подкрепило т.нар. План 2015 за по-нататъшно изграждане и модернизация на българските въоръжени сили. Подкрепата ни за плана се основава на три основни момента - по-голямата ефективност, възможностите за по-бързо разполагане и за поддръжка и осигуряване на силите, посочи Джамбастиани.

Той каза още, както и останалите страни членки, България ще има съвместни учения с НАТО на своя територия.

Като един от двамата стратегически командващи на НАТО, адм. Джамбастиани ръководи трансформацията на военните структури, сили, способности и доктрини на НАТО, с цел подобряване на военната ефективност на Алианса.

Българската армия ще покрие стандартите на НАТО, когато се повишат възможностите за бързо разгръщане на въоръжените сили и тяхното участие в задгранични мисии.

Средствата, които се спестяват от съкращенията на армията, могат да се насочат за модернизация, каза Джамбастиани.

От пресцентъра на военното министерство съобщиха, че гостът е оценил като амбициозен плана за реформа и модернизация на българската армия, а министър Свинаров е заявил на срещата си с Джамбастиани, че модернизацията не бива да спира. В същото време опозицията в парламента атакува сключените и подготвяни от министерството договори за модернизация в размер на 5, 6 милиарда лева, тъй като те се правят без приета нова Стратегия за сигурност, както и на нов план за модернизацията.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?