Включването на държавната ТЕЦ започна да укротява скъпия ток

За два дни работа цената е паднала с близо 110 лв. Ситуацията не е в безтегловност, заяви Стефан Янев

Включването на държавната ТЕЦ започна да укротява скъпия ток

Включването на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ2) на свободния пазар за електроенергия започна да дава резултати. Откакто от два дни участва в сделките за доставка на ток за следващия ден цената на българската борса за ток намаля с близо 110 лв./МВтч.

При постигната базова стойност от над 330 лв./МВтч за доставките на 4 август и цена за пиковите часове на деня от близо 400 лв., електроенергията за петък – 6 август, е струвала вече средно 223.53 лв./МВтч и 283.44 лв. за потреблението в натоварените следобедни часове. Заработилите два блока на въглищната централа са се отразили и върху цените за доставката на ток в рамките на деня на търговията и средната цена към момента на този сегмент на борсовия пазар е 256.43 лв./МВтч, сочат данните на "Българската независима енергийна борса".

Ситуацията с рекордните цени на тока на българската борса предизвика недоволството на индустриалците и някои от производствените мощности в сряда спряха работа в знак на протест срещу непосилните борсови стойности. Бившите управляващи от ГЕРБ поискаха по време на блиц контрола в парламента от служебния премиер Стефан Янев да каже какви мерки предприема правителството.

Той обяви, че ситуацията със скъпия ток на енергийната борса е овладяна.

Готовност да заработят още блокове

"Министерство на енергетиката управлява тази миникриза с цените от неделя. В неделя е издадена заповедта за включване на втори блок (на ТЕЦ "Марица Изток 2" – б.ред.) и в понеделник е говорено с ръководството на централата да се включи и трети енергоблок. Ситуацията не е в безтегловност, а се управлява", заяви Стефан Янев в отговор на въпрос на бившия енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова, която в момента е народен представител.

ТЕЦ МИ2 разполага с 12 блока, от които могат да бъдат експлоатирани осем. Заради това, че себестойността на продукцията ѝ надхвърля 220 лв./МВтч, а енергийният регулатор определи пазарна цена от 119 лв. за периода до края на юни 2021 г., се наложи служебният енергиен министър Андрей Живков да издаде заповед централата да произвежда ток за бита. Така един от блоковете ѝ беше пуснат да работи за регулирания пазар, а след започналото повишаване на цените на тока на борсата е включен още един. След недоволството на бизнеса, че не достига предлагане на свободния пазар, държавната ТЕЦ не работи, а цените скачат, и заплахите за протести, заработва и трети блок. От енергийното ведомство са в готовност да пуснат в експлоатация и четвърти при задържане на високите цени, които могат да осигурят солидни приходи на силно закъсалата финансово държавна централа.

"Има готовност да работят и още (блокове)", каза служебният премиер и отбеляза, че пускането и спирането на въглищните мощности отнема време.

При тези пазарни цени ТЕЦ МИ2 може да работи и без държавна помощ

Той каза, че ръководството на централата търси пазари за дългосрочни договори. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система, смята Янев.

"Ние сме в общия енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За борсата можем да говорим още и допълнително за това, че тя не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не е на чисто пазарни принципи", коментира той.

Според него пиковете в цените се получават, защото купувачите на борсата предпочитат да сключват краткосрочни договори за доставка на ток - ден за ден. "Ако договорите са дългосрочни, картината е друга", смята Янев.

Той отбеляза още, че служебното правителство прави всичко възможно в условията на натрупани от десет години проблеми в енергетиката.

И заведенията потърпевши от скъпия ток

Междувременно, след недоволството на едрия бизнес, и собствениците на заведения и ресторанти се оплакаха от това, че търговците на ток, каквито са принудени да избират от миналата есен и малките фирми, им повишават цените.

"Има съвсем реални случаи на фирми, подписали дългосрочни договори с електроразпределителни дружества, които вдигат цени само чрез уведомителен e-mail. Може би това е подготовка за бъдещо затваряне – предприемачите в сектора да предпочитат да не работят, вместо да плащат космическите нови цени на тока", заявяват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в своя позиция до медиите.

Те също обявяват "готовност за национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, засегнати от неадекватната държавна политика, довела до драстичното повишение на тока".

Споделяне

Още от Бизнес