ВКС атакува кариерните привилегии за съдебните кадровици

ВКС атакува кариерните привилегии за съдебните кадровици

Върховните съдии атакуваха пред Конституционния съд щедрия кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе въведен през миналата година. Тогава управляващите гласува значителни привилегии за съдебните кадровици и съдебните инспектори, каквито не се полагат за останалите магистрати.

Ако съдебният кадровик/инспектор е бил магистрат на апелативно ниво преди да стане член на Висшия съдебен съвет, след края на мандата си той ще стане съдия или прокурор на върховно ниво без конкурс.

Освен това, след освобождаване от длъжност вече бившият член на ВСС ще получи допълнително 40 000 лева парично обезщетение, изчислено на база по-високите им заплати в съдебния съвет.

Промените в закона бяха внесени преди членовете на съвета да гласуват кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В крайна сметка ВСС два пъти одобри Гешев с огромно мнозинство, а след това парламентът гласува бонусите. Още по време на дебата Съюза на съдиите в България определи решението на парламента като "форма на властова корупция"

Сега Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) атакува тези бонуси с аргумента, че това са необосновани привилегии, които рушат авторитета на съдебната власт. Т

"Дава се възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие", заявяват върховните съдии в искането си до КС.

Те припомнят, че по Конституция само ВСС назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност магистратите и определя персоналния съдийски, прокурорски и следователски състав в цялата страна.

Кариерният бонус обаче лишава ВСС от право да прецени дали да извърши или не определено назначаване.

"Конституционният статус на ВСС не може да бъде накърняван, като същият бъде задължаван да повиши свои членове на точно определени позиции в съдебната власт", коментират върховните съдиите.

Основният закон постановява, че всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение.

Споделяне

Още по темата

Още от България