ВКС атакува пред КС част от последните конституционни промени

Конституционният съд (КС) да отмени правомощията на парламента за предсрочно отзоваване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. С такова искане Върховният касационен съд (ВКС) атакува в понеделник третата поправка в основния закон, гласувана от парламента в края на март.

ВКС счита, че 40-тото Обикновено народното събрание е превишило компетентността си и се е произнесло по въпрос, който е от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Направените промени в параграф 6 създадоха възможност по предложение на 1/4 от депутатите и след положителен вот на 2/3 от тях да се предлага на президента смяната на всеки един от тримата висши магистрати. Президентът не може да отказва повторно предложение от парламента.

Според ВКС “директната възможност на Народното събрание да предизвиква смяна на някои от висшите ръководители в съдебната власт е явна и недопустима намеса на законодателната власт в съдебната”.

Съображенията на ръководения от Иван Григоров съд са, че промяната може да доведе до освобождаване от поста на някой от тримата “по политически мотиви”, както и обратно - да се създаде “политически комфорт” въпреки, че са налице “обективни условия за прекратяване на мандат”.

Пленумът на касационния съд смята, че въвеждането на този механизъм ще доведе до трудност по практическото му прилагане, тъй като се запазва възможността Висшият съдебен съвет (ВСС) също да освобождава предсрочно някой от висшите магистрати.

В съображението се отчита, че предвид бюджетната зависимостта на съдебната власт от изпълнителната, ВСС “винаги ще очаква политическо решение” на въпроса.

Пленумът на ВКС предупреждава, че ако не бъде ревизиран и конституционният текст за правомощията на правосъдния министър,  който бе оспорен от Европейската комисия, той също ще бъде атакуван пред КС.

Според ЕК този текст създава двусмислие за намеса на изпълнителната власт в делата на съдебната. Не можахме да убедим Брюксел в обратното и инициираме нова, четвърта поправка в конституцията, заяви преди седмица лидерът на ПГ на НДСВ Анелия Мингова. Очаква се решението и на другите две партии от управляващата коалиция БСП и ДПС, за да започне нова процедура по промяна на конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?