Иронизирайки медицинско на адвокат и демонстрирайки арогантно отношение

ВКС даде ход по искането за възобновяване на делото "САПАРД" в отсъствието на защитници и подсъдими

Магистратите ще се произнесат до месец дали разследването по казуса ще започне отначало

ВКС даде ход по искането за възобновяване на делото "САПАРД" в отсъствието на защитници и подсъдими

Върховният касационен съд (ВКС) демонстрира меко казано неетично поведение в петък по време на заседанието си по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за пране на 7.5 млн. евро по аферата "САПАРД".

Въпреки че двама от подсъдимите – Марио Николов и Иван Иванов, за втори пореден път се оказаха нередовно призовани (това бе причината за отлагане на заседанието на съда през юни - бел.ред.), съдиите Елена Величкова (председател), Пламен Петков и Николай Дърмонски решиха да обявят казуса за решаване, назначавайки служебни защитници.

Ако ВКС уважи искането на прокуратура, делото ще бъде върнато в досъдебната фаза и това ще даде възможност процесът да тръгне отначало вече като само едно мегадело.

Още по-абсурдно бе поведението на съдия Величкова, която пренебрежително иронизира депозираното по делото медицинско на адвокат Станислава Каракушева, защитаваща съпругата на Николов – Мариана.

"Сигурно се е разкашляла", саркастично подметна магистратът, след което, въпреки отсъствието на подсъдимата и нейния адвокат, даде ход на делото, което се наблюдава с особен интерес от ЕК и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Арогантното отношение на съдебния състав обаче не спря дотук и служебният защитник на Марио Николов – Огнян Василев, също усети неблагоразположението на съдия Величкова. Тя му взе бележките и подразнено го подкани да бъде по-бърз в излагането на защитната си пледоария.

Подобно отношение тя прояви и към друг служебен адвокат – Костадин Костадинов, който грубо бе прекъснат, когато се позоваваше на някои доказателства по делото. Освен това юристът бе иронизиран от председателя на състава в момента, когато призоваваше ВКС да не толерира безпрецедентната смяна на позицията на прокуратурата по този казус – обвинението първо протестира оправдателните присъди на втора инстанция, след това оттегли протеста си по отношение на Николов и Стойков, а накрая поиска възобновяване.

"Нямаме такива правомощия да толерираме", тросна се съдия Елена Величкова, проявявайки след това доста фамилиарно отношение и към адвокат Ина Лулчева, подканяйки я да пледира с думите: "Слушам, Лулчева!"

"Нямам никаква представа какво ще се случи, но най-вероятно ще бъде възобновено, щом се действа по този начин. За първи път се случва подобно нещо. Това означава все едно аз да защитавам няколко души и за част от тях да пусна жалба, за някои да не пусна и след това да си оттегля жалбата за тези, които съм обжалвал, и да искам възобновяване и ВКС да ми го допусне. Аз самият се лишавам от правото си да бъде разгледано от ВКС делото и в последствие да искам възобновяване", коментира с изумление след заседанието адвокат Костадинов.

Скандалът по делото "САПАРД" ескалира през октомври миналата година и стана емблематичен за начина, по който в държавното обвинение може да възлагат дела на удобни за ръководството прокурори.

Наблюдаващият прокурор Стойчо Ненков на своя глава отказа да протестира част от оправдателните присъди по казуса. С действията си той отърва от наказателно преследване бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, които бяха подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от програма САПАРД.

От развитието на образуваните по този случай две съдебни дела се разбра, че прокуратурата е направила груба грешка да раздели случая на две още в самото му начало, вместо да води едно дело. Намерението на държавното обвинение бе да протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС) и след това да започне процесът отначало. Стойчо Ненков обаче обърка тези планове, след като излъга началниците си и не протестира оправдателната присъда, произнесена от тогавашния съдия в апелативния съд Калин Калпакчиев, който сега е член на Висшия съдебен съд.

Мотивите на прокурора бяха, че няма данни, уличаващи Николов и Стойков в пране на пари. С това делото бе прекратено. Прокурорите имат право да откажат по вътрешно убеждение да внесат обвинителен акт, да протестират присъда или да прекратят досъдебно производство, но ако това им убеждение противоречи на мнението на институцията, те са длъжни да се оттеглят от конкретния случай. Прокуратурата обвини Ненков, че е оттеглил протеста срещу двамата бизнесмени, без да уведоми ръководството на прокуратурата.

Проверката, която бе разпоредена от новия главен прокурор Сотир Цацаров, показа, че не само този прокурор е замесен в скандала. На 2 октомври миналата година делото е трябвало да бъде разпределено на нов прокурор от Софийската апелативна прокуратура, защото досегашният Магдалена Лазарова стана член на Висшия съдебен съвет.

В този ден сутринта системата за случайно разпределение на делата посочва като водещ прокурор Вичо Вичев (бивш шеф на Софийската апелативна прокуратура). Той обаче така и не разбира, че е посочен от система, защото шефът на прокуратурата Ангел Илиев не му е казал. Незнайно защо Илиев решава да пусне делото за разпределение още веднъж. Този път системата посочва самия него. Илиев обаче не харесва и този избор и пуска системата за трети път. Пада се прокурор Емил Дангов, който вече е харесан и получава делото. След два дни обаче Дангов решава да се откаже с аргумент, че познава един от подсъдимите. Така делото се озовава в Стойчо Ненков, който го е прекратил с действията си.

Скандалът взе главата на апелативния прокурор на София Ангел Илиев. От мотивите на съдия Калин Калпакчиев стана ясно, че провалът на делото е именно заради действията на прокуратурата и допуснатите сериозни пропуски още при образуване на делото и в обвинението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?