ВКС-критиките целят антикорупционният закон да излезе от кухите процедури

ВКС-критиките целят антикорупционният закон да излезе от кухите процедури

Целта на подготвяния антикорупционен закон трябва да бъде изяснена и той трябва реално да надгради съществуващата сега нормативна база и да отстрани проблемите в нея. Това коментира зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова пред БНР в неделя.

Преди дни ВКС излезе със становище, че проектът за Закон за борба с корупцията по върховете на властта, подготвен за внасяне в Министерския съвет от екипа на вицепремиере Меглена Кунева, "отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". Тези констатации естествено не бяха приети от Кунева, която предпочете да отправи контра критики срещу съдебната власт.

Проданова коментира, че у хората е останало впечатление, че подготвяният закон е наказателен, а това не е така и той "не се създава на голо поле". Според нея законът може да бъде усъвършенстван, но трябва да се изясни целта му.

"Ако събираните в първата фаза по проверката данни са събрани по такъв ред, че могат да бъдат внесени пред съд и да издържат едно спорно съдебно производство, тогава добре. Но ако тези данни биват събирани самоцелно, с цел да се трупат, с цел натиск на самата проверка, която не е предназначена да бъде годно доказателство пред съд, но която е годна да обозначи човека пред неговите колеги, съседи и приятели като проверявано лице без възможността той да се изчисти – да, тогава това е произвол", заяви зам.-председателят на ВКС.

Тя припомни, че в становището си върховните съдии казват, че липсва анализ за ефикасността от заварените закони, която новият закон ще надгради и как той ще отстрани съществуващите проблеми. Тя даде пример с "кухите производства", които сега се гледат по Закона за отнемане на имущество от престъпна дейност и които не довеждат до присъди, но дават възможност на засегнатите след това да осъдят държавата.

"Точно на това сме искали да обърне внимание вносителят на законопроекта. Да надгради и да се поучи от кухите процедури, които са действали досега, и да създаде нещо действащо, нещо, което да доведе до резултат, защото в противен случай би се получило самоцелно събиране на данни и самата проверка би могла да се превърна в санкция, без тя да стигне до съд", каза Проданова. На критиките, че магистратите не искат да бъдат обект на бъдещия антикорупционен закон, тя посочи, че те и сега декларират конфликт на интереси и всяка година декларират публично имуществото си.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?