ВКС намали с 3 години присъдата на шофьора, прегазил Ангел от Катуница

ВКС намали с 3 години присъдата на шофьора, прегазил Ангел от Катуница

Върховният касационен съд (ВКС) постанови 15 години затвор на 55-годишния Симеон Йосифов, който на 23 септември 2011 г. прегази в пловдивското село Катуница 19-годишния Ангел Петров.

Смъртта на младежа предизвика безредици в цялата страна, а ромският бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро, пред чиято къща стана трагичният инцидент се изсели от селото и впоследствие бе осъден на 3 години и половина затвор за това, че се е заканил с убийство на двама свои съселяни. Предстои да бъде съден и за укриване на данъци.

На първа инстанция Симеон Йосифов пък получи 17 години зад решетки, а Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието му с една година.

Върховните магистрати възприемат доводите на защитата му, че предните две инстанции не са взели предвид добрите характеристични данни на подсъдимия, факта, че изхранва семейство и не са отразили в размера на наказанието чистото му съдебно минало. Останалите доводи в жалбата на Йосифов обаче са категорично отхвърлени.

"В саморъчно изготвената си жалба подсъдимият Симеон Йосифов твърди, че решението и наложеното наказание са незаконосъобразни поради предубеденост на съда вследствие на политически и медиен натиск. Счита, че те са проява и на дискриминационно отношение, продиктувано от етническа принадлежност", се казва в решението на ВКС.

Тези твърдения не са възприето от съдебния състав, тъй като "от материалите не се установяват обстоятелства за външен натиск, който да е могъл да повлияе върху решението на съда и да поставя под съмнение личната безпристрастност на някой от членовете на съдебния състав, участвал при разглеждане по същество на делото".

"Липсват и данни, които да оправдават твърдението на подсъдимия за различно третиране на основата на етнически признак, в т. ч. обстоятелства с дискриминационен характер да са предопределили избрания размер на наложеното наказание", допълват върховните магистрати. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България