ВКС обеща бързо решение по казуса "ДОСТ"

До края на юли Върховният касационен съд трябва излезе с решение по казуса с регистрацията на партия "ДОСТ" (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). В понеделник съдът извърши публично разпределение на делото и то се падна на съдия Светла Чорбаджиева, която работи като командирована във ВКС. Останалите членове на състава са Ваня Алексиева и Евгений Стайков.

Съдия Чорбаджиева беше избрана чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 14 съдии от общо 24 членове на Търговската колегия на ВКС. Останалите 10 са в отпуск.

Първото заседание по делото ще бъде след седмица – на 25 юли. ВКС има сток две седмици след подаване на жалбата на ДОСТ, за да излезе с решение, което се пада към края на юли. Председателят на ВКС Лозан Панов, който присъства на разпределението, каза, че съдът ще положи всички усилия да спази законовите срокове и гарантира, че няма да се поддаде на натиск.

ДОСТ също настояват за бързо произнасяне, за да не бъде препятствано участието им в президентски избори през есента.

В началото на миналата седмица съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрацията на "ДОСТ" с много спорни мотиви. Тя обяви, че партията на Лютви Местан формално отговаря на закона, но не и на духа му.

Съдия Илиева използва някои нововъведения, за да мотивира решението си. Тя използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ (чуждица в езика, означаваща "приятел", идва от турския и персийкия език – б.р.). Според нея това издавало нейния "етнически" характер. Съдийката не хареса и думата "установяване" от устава на ДОСТ.

Последният голям аргумент на съдия Илиева е, че партията най-вероятно е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена. Аргументът бе използван, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи. Тя не отчита, че подобно е положението с партия Движение за права и свободи (ДПС) и Нациолнална партия "Свобода и достойнство". Отделно, има десетки съдебно регистрирани ромски формации.

Проучване на Mediapool показа, че няма друг случай, в който партия да е била забранява с извадки от тълковния речник или преброяване на имената на учредителите ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?