ВКС обяви, че няма опасност адвокатски хонорари да източат още КТБ

ВКС обяви, че няма опасност адвокатски хонорари да източат още КТБ

Върховният касационен съд (ВКС) обяви, че няма опасност фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ) за бъде вторично източена чрез адвокатски хонорари по делата за цесиите със средства в банката. Изявлението е в отговор на публикация на в. "Сега" за решение на съда, според което при тези дела трябва да има представител на банката, чийто хонорар се определя според материалния интерес в конкретния случай и размерът му може да надхвърли 100 хил. лв.

Изданието се позовава на съдии от Софийския градски съд, но според ВКС това тълкуване на решението му е невярно, тъй като според заплащанията на хонорари по тези случаи се изчисляват според Наредба за заплащането на правната помощ, а не по цитираната от вестника Наредба за адвокатските възнаграждения. Това разпореждало определение на ВКС от март 2018 г., което уеднаквявало противоречива практика на съдилищата за формирането на адвокатските хонорари.

"Коректната информация е, че максималният хонорар, който може да бъде определен за особен представител на банката, е 300 лв., като се допуска при извънредни обстоятелства размерът да бъде завишен с до 50%. Това означава, че най-високият хонорар, който може да бъде присъден, е 450 лв., а не както се алармира в статията – над 100 000 лв.", посочват от ВКС.   

Съдът обаче признава, че поради липсата на изрична разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност съдиите от Търговската колегия на ВКС имат различни виждания по въпроса за конституирането на длъжника в тези производства (в случая – „Корпоративна търговска банка“ АД). "Това различие би могло евентуално да бъде преодоляно чрез образуването на тълкувателно дело за уеднаквяване на съдебната практика. Това обаче по никакъв начин не засяга реда за определяне на възнаграждението за особен представител на банката, тъй като противоречие в практиката на ВКС по този въпрос не съществува", заявяват от съда. 

Споделяне

Още от България