ВКС окончателно оправда Лидия Шулева

ВКС окончателно оправда Лидия Шулева

Върховният касационен съд окончателно оправда бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева по обвиненията за извършено длъжностно престъпление.

Тя бе дадена на съд, защото е назначила за шеф на дирекцията "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство Павел Павлов, който, според прокуратурата, няма задължителния достъп до класифицирана информация.

Делото срещу Шулева се води седем години, а съдебната му фаза бе при закрити врата.

ВКС приема, че обвинението срещу Шулева е само заради това, че Павлов е получил нерегламентиран достъп до едно писмо с гриф "секретно". От делото става ясно, че достъпът се изразява в това, че той го е подписал, вероятно и без да го е чел.

Шулева получи и обвинение, защото не е разпоредила Павлов да бъде проучен за достъп до класифицирана информация. Съдът обаче счита и това обвинение за несъстоятелно.

В решението се посочва, че той би получил разрешение за достъп до докуаменти с гриф за защита "поверително", каквото е било изискването за заеманата от него длъжност и отново не би имал достъп до инкриминирания документ, тъй като грифът му е бил ”секретно”.

Споделяне

Още от България