ВКС остави българския футбол без ръководство

Борислав Михайлов (вляво) с бившия премиер Бойко Борисов

Върховният касационен съд остави в сила съдебното решение, с което е обявен за незаконен изборът на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Заедно с това е обявен за незаконен изборът на всички членове на Изпълнителния комитет на футболната ни централата.

Делото бе заведено още през 2009 година от бившия член на Изпълкома на БФС Христо Порточанов. Той оспорва решението на Конгреса на БФС, който се проведе през януари 2009 година. На него Михайлов получи втори мандат начело на организацията, а делегатите промениха устава на БФС, с което му позволиха да заема неограничен брой президентски мандати. Преди това ограничението бе до два мандата.

Порточанов обжалва всички решения на конгреса, но съдебното му дело успява поради дребна грешка, допусната от самия Борислав Михайлов, който през 2009 година бързаше да получи нов мандат. Бившият вратар на националния отбор по футбол за първи път бе издигнат за шеф на БФС през октомври 2005 година с мандат от 4 години. Поради тази причина редовният Конгрес на централата трябваше да се проведе през октомври 2009 година.

Борислав Михайлов обаче убеди колегите си от Изпълкома, че могат да свикат Конгрес предсрочно, да се избере по-рано президентът, за да се осигури спокойствие при работата на БФС. Така конгресът бе свикан като редовен без да се спазва уставът на организацията, който окачествява предсрочно свиканите конгреси са извънредни. Извънредното свикване на конгрес е позволено само при смърт или оставка на президента на БФС, както и на поне трима членове на Изпълкома.

Христо Порточанов посочва това обстоятелство в своята жалба и Софийският апелативен съд, а сега и ВКС, обявяват всички решения на предсрочно свикания Конгрес за нелегитимни. В това число влизат преизбирането на Борислав Михайлов за президент на БФС и изборът на новия състав на Изпълнителния комитет.

С това решение на съда обаче юридическата каша около БФС само се сгъстява, защото бе забъркана много преди това. Конгресът на БФС от януари 2009 година избра Борислав Михайлов за президент на организация с мандат от четири години, който би трябвало да изтече на 31 януари 2013 година. Почти половин година по-късно той продължава да се смята за ръководител на съюза. Неговата логика, както и тази на юристите на БФС, е, че мандатът на Михайлов трябва да изтече чак през октомври тази година.

Те не смятат, че предсрочното му преизбиране означава и предсрочно прекратяване на първи му мандат. Така Михайлов, вече избран с втори сигурен мандат, изкарва първия си до октомври 2009 година, а едва след това встъпва във втория. Правната логика е абсурдна, защото, ако на този конгрес бе избран друг президент на БФС, неговият мандат щеше да изтече през януари тази година.

Решението на съда важи за напред и не поставя под съмнение взетите досега решения от БФС.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт