ВКС отказа да възобнови емблематичното дело за нападението над семейство Анчови

ВКС отказа да възобнови емблематичното дело за нападението над семейство Анчови

Върховният касационен съд (ВКС) отказа да възобнови делото срещу петима от осъдените за въоръжения грабеж на семейство Анчови от Чепинци, извършен преди 19 години, съобщава "Правен свят".

Казусът стана емблематичен за бавното правораздаване в България, след като приключи с окончателно решение на съда цели 18 години след извършването на тежкото престъпление.

Процесът окончателно приключи през 2016 г., когато ВКС го реши, след като два пъти го връща, а военните съдилища винаги постановяваха оправдателни присъди. В крайна сметка шестимата подсъдими – Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев, бяха осъдени на по 10 години затвор.

В затвора обаче влязоха само Димов и Маринов, тъй като останалите не бяха открити и са обявени за издирване, припомня "Правен свят". Възобновяване на делото са поискали всички осъдени, с изключение на Цветко Ненов, който е един от издирваните.

Нападението над семейството от Чепинци бе извършено на 31 януари 1998 г. Тогава неизвестни нахлуват в къщата на Анчови, пребиват бащата, удрят и заплашват майката и изнасилват двете им дъщери – на 11 и на 16 години.

Осъден за изнасилването на двете момичета обаче няма, тъй като Борис Маринов беше обвинен само в помагачество към изнасилването, за което обаче давността за преследване изтече преди три години. Подсъдим с тях беше и Ивайло Рангелов, който според показанията на малката дъщеря на Анчови, я е изнасилил, но той беше убит през 2005 г.

Сега петчленен състав на ВКС приема, че исканията за възобновяване са неоснователни, защото почиват на еднотипни твърдения, че извършеното не е престъпление и за липса на доказателства по делото.

Споделяне

Още от България