ВКС отложи делото "САПАРД" заради отсъствието на Марио Николов

Людмил Стойков (вляво) и Марио Николов на съдебно заседание през 2012 г.

Върховният касационен съд (ВКС) отложи за 20 септември заседанието си, на което ще разгледа искането на прокуратурата за възобновяване на делото "САПАРД" заради отсъствието на двама от бившите подсъдими Марио Николов и Иванов. Причината е, че те не са били редовно призовани.

Прокуратурата иска делото да бъде възобновено с основанието, че Софийският апелативен съд (САС) не е произнесъл оправдателната си присъда по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по казуса, съобщава сайтът "Правен свят". Държавното обвинение сочи, че вторинстанционният съд не е взел и мерки за разкриване на обективната истина по делото.

Скандалът "САПАРД" ескалира през октомври миналата година и стана емблематичен за начина, по който в държавното обвинение може да възлагат дела на удобни за ръководството прокурори.

Наблюдаващият прокурор Стойчо Ненков на своя глава отказа да протестира част от оправдателните присъди по мегаделото "САПАРД". С действията си той отърва от наказателно преследване бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, които бяха подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от програма САПАРД.

От развитието на образуваните по този случай две съдебни дела се разбра, че прокуратурата е направила груба грешка да раздели случая на две още в самото му начало, вместо да води едно дело. Намерението на държавното обвинение бе да протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС) и след това да започне процесът отначало. Стойчо Ненков обаче обърка тези планове, след като излъга началниците си и не протестира оправдателната присъда, произнесена от тогавашния съдия в апелативния съд Калин Калпакчиев, който сега е член на Висшия съдебен съд.

Мотивите на прокурора бяха, че няма данни, уличаващи Николов и Стойков в пране на пари. С това делото бе прекратено. Прокурорите имат право да откажат по вътрешно убеждение да внесат обвинителен акт, да протестират присъда или да прекратят досъдебно производство, но ако това им убеждение противоречи на мнението на институцията, те са длъжни да се оттеглят от конкретния случай. Прокуратурата обвини Ненков, че е оттеглил протеста срещу двамата бизнесмени, без да уведоми ръководството на прокуратурата.

Проверката, която бе разпоредена от новия главен прокурор Сотир Цацаров, показа, че не само този прокурор е замесен в скандала. На 2 октомври миналата година делото е трябвало да бъде разпределено на нов прокурор от Софийската апелативна прокуратура, защото досегашният Магдалена Лазарова стана член на Висшия съдебен съвет.

В този ден сутринта системата за случайно разпределение на делата посочва като водещ прокурор Вичо Вичев (бивш шеф на Софийската апелативна прокуратура). Той обаче така и не разбира, че е посочен от система, защото шефът на прокуратурата Ангел Илиев не му е казал. Незнайно защо Илиев решава да пусне делото за разпределение още веднъж. Този път системата посочва самия него. Илиев обаче не харесва и този избор и пуска системата за трети път. Пада се прокурор Емил Дангов, който вече е харесан и получава делото. След два дни обаче Дангов решава да се откаже с аргумент, че познава един от подсъдимите. Така делото се озовава в Стойчо Ненков, който го е прекратил с действията си.

Скандалът взе главата на апелативния прокурор на София Ангел Илиев.

Ако ВКС уважи искането на прокуратура делото ще бъде върнато в досъдебната фаза и това ще даде възможност процесът да тръгне отначало вече като само едно мегадело.

От мотивите на съдия Калин Калпакчиев стана ясно, че провалът на делото е именно заради действията на прокуратурата и допуснатите сериозни пропуски още при образуване на делото и в обвинението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?