ВКС поиска "извънредният" спецсъд да бъде забранен

снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) официално внесе в Конституционния съд (КС) искане да се обяви за противоконституционен "извънредният" специализиран съд за борба с корупцията по върховете на властта. Решението да се атакува една от най-важните промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе взето в края на октомври от Пленума на ВКС.

С поправките в НПК делата за корупция срещу определен кръг лица от върховете на властта бяха прехвърлени от общите съдилища в специализираните.

Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създава специално, а не специализирано съдилище. Това е забранено изрично от конституцията.

Наред с това неотдавна управляващите гласуваха и извънредни заплати за специализираните магистрати. Те ще получават до шест заплати повече на година от своите колеги от общите съдилища.

С промените в НПК управляващите решиха, че това не е достатъчна промяна на правилата и приеха знаковите дела срещу корупция и организираната престъпност да се гледат и по извънредни правила.

Максималният срок за задържането в ареста ще е до 2 години по делата за тежки умишлени престъпления, подсъдни на спецсъда, докато за останалите съдилища той е година и половина. За обвиняемите за тежки умишлени престъпления, които се наказват с по-малко от 15 години затвор - арестът продължава най-много 8 месеца. Във всички останали случаи максималната продължителност на задържането ще е 2 месеца.

Освен това разследванията по дела за корупция ще имат по-дълъг срок от обичайното - една година, вместо два месеца.

В искането на ВКС до Конституционния съд се посочва, че основният закон "не допуска извънредни съдилища, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели". Върховните съдии напомнят в искането и специалните правила, по които делата за корупция ще се гледат в специализирания съд.

Искането до КС засяга и извънредните заплати за магистратите и служителите в спецсъдилищата. С последните поправки в съдебния закон бе прието, че те ще могат да получават до 18 заплати годишно.

"Това законово предвиждане поставя магистратите и служителите от специализираните структури в привилегировано положение по отношение на тези от общите съдилища и специализирания военен съд", казват съдиите от върховния съд и напомнят, че така се създава двоен стандарт.

Третото искане на ВКС до Конституционния съд пак засяга поправка в Наказателно-процесуалния кодекс. Управляващите приеха, че ревизионните актове на Агенцията за държавна финансова инспекция (ЗДФИ) са годни доказателства в наказателния процес. ВКС смята, че това накърнява правото на справедлив процес, защото ревизионните актове не отговарят на условията да бъдат доказателство в процеса.

Това са документи, създадени от държавни служители и не се събират в рамките на състезателна процедура, какъвто е наказателния процес. Разликата между тези доклади и експертизите по делата е, че адвокатите на подсъдимия няма да имат никаква възможност да задават въпроси на служителите от финансовата инспекция.

Още по темата
Още от България