ВКС постави извън закона Столичния медицински холдинг

ВКС постави извън закона Столичния медицински холдинг
Решение на Върховния касационен съд (ВКС) предизвика небивал смут в Столичната община, защото последиците от него ще доведат до пълна неизвестност около развитието на здравната система на града. Във вторник ВКС постанови, че учредяването на Столичния медицински холдинг (СМХ) е недействително, като се позова разпоредбите на Търговския закон (ТЗ).

Според съда процедурата по учредяването на холдинга противоречи на самия Търговски закон и на Закона за лечебните заведения, както и че не е внесена предписаната от закона вноска от 50 000 лева при създаването на акционерно дружество.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. На практика това означава, че структурата се закрива и в нея трябва да бъде вкаран ликвидатор, който да управлява в период най-малко от 6 месеца активите на дружеството. Така общината ще загуби контрол за определен период от време върху своята здравна система.

Делото за правното основание за създаването на Столичния медицински холдинг бе заведено през 2005 г. от софийската организация на Българския лекарски съюз (БЛС). Софийският градски съд (СГС) обяви създаването на холдинга за незаконно, Столичната община обжалва пред Софийския апелативен съд и той отхвърли първоинстанционното решение. Във вторник ВКС обаче потвърди решението на градския съд.

Свой ликвидатор

Столичният общински съвет (СОС) ще предложи на съда ликвидатор на дружеството, защото притежава 100% от холдинга. Съдът обаче не е длъжен да се съобрази с това предложение.

“Само по себе си разпадането на холдинга не носи рискове за столичното здравеопазване, но при влизането на недобросъвестен ликвидатор може да се стигне и до недобросъвестно разпродаване на активи”, заяви за Mediapool общинският съветник и член на здравната комисия в СОС д-р Атанас Кундурджиев (ДСБ).

В близките дни общината трябва да изпрати предложението си до градския съд.

По думите на Кундурджиев политическата група на ДСБ е предвидила това развитие на съдебния спор още преди две години, заради явните противоречия между основаването на СМХ по Търговския закон и осъществяването на дейността му по Закона за лечебните заведения.

В холдинга влизат общо 45 лечебни заведения. От тях 6 са болници и 39 са диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), които са заведени със стойност 17 млн. лв. в капитала на дружеството. Загубите за общината при продажба на активи ще бъдат колосални, тъй като отделно всяка болница или ДКЦ заедно с апаратурата в тях са отразени в капитала на СМХ на стойността на малка сграда или апартамент в центъра.

Така например Първа градска болница е оценена на 1,2 млн. лв. заедно с апаратурата и така е записана в активите на холдинга. Средната оценка на един ДКЦ е между 200 хил. и 400 хил. лв.

След съдебното решение всички лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани като самостоятелни дружества по Закона за лечебните заведения.

Все още не е ясно дали след съдебния акт снабдителите с лекарства ще решат да заведат искове за дълговете от 10 милиона лева, които СМХ е натрупал към тях в последните две години.

Загуба на инвестиции

Другият голям риск от решението на ВКС е възможността да не бъдат използвани близо 1,5 млн. лв. капиталови разходи, които Столична община е отделила за здравеопазване през тази година. В момента голяма част от болниците имат нужда от закупуване на нова апаратура.

В сряда членовете на общинската Стопанска комисия коментираха, че последиците ще са крайно тежки за здравната система на София, независимо че самата форма на стопанисване и управление на столичните медицински заведения чрез холдинг не бе най-добрата.

С решението ще се ликвидира и сегашното разпределение на собствеността в СМХ. Той бе основан през 2003 г. по инициатива на тогавашния кмет Стефан Софиянски и ресорния зам.-кмет Лилия Радева. Разпределението на собствеността в него е: 51% на болниците и диагностично-консултативните центрове, а 49% на Столична община. В същото време болници и ДКЦ-тата са общинска собственост и така се оформя крайно завоалираната 100% общинска собственост върху акционерното дружество.

Това разпределение на собствеността бе разписано при учредяването на дружеството, за да е възможно прехвърлянето на собствеността върху сградите и апаратурата на СМХ, който впоследствие да я управлява.    

“Има справедливост”

С това решение на ВКС се показва, че има правосъдие в България, което не се влияе от икономически и политически натиск, заяви пред Mediapool председателят на БЛС – София д-р Методи Маджаров. По думите му още с основаването на холдинга са били нарушени 8 закона, а и никой от лекарите в София не е знаел какво се готви.

“Холдингът представляваше един пладнешки грабеж, който целеше да се продадат на безценица болниците и поликлиниките на познати хора”, каза той, добавяйки, че преди две години Лекарският съюз е бил готов да помогне на общината да се оправят проблемите в СМХ, но СОС “надменно” е отказал.

“Едно от нашите искания бе София да си възвърне 51% от собствеността върху холдинга, но това бе отказано, защото е много удобно дружеството един път да се управлява като частно, а когато изнася на някой – като общинско. С това решение бе спряна приватизацията на тъмно на столичното здравеопазване”, заяви шефът на БЛС – София.

Споделяне

Още от България