ВКС постави под съмнение смисъла от военните съдилища

ВКС постави под съмнение смисъла от военните съдилища

Върховният касационен съд (ВКС) излезе във вторник с доклад , в който се критикува остро качеството на работата на военните съдилища. В документа не се казва директно, че няма смисъл от съществуването на магистратите под пагон, но с почти всеки ред от него се дават примери в тази посока.

На първо място военните съдилища са в пъти по-малко натоварени от техните колеги в общите съдилища. Статистиката показва, че средната натовареност на съдия във Военно-апелативния съд е 1,2 дела на месец. Средната натовареност на съдия във военно-окръжните съдилища е 4,34 дела на месец. Тя обаче е още по-ниска, защото военните магистрати си надписват дела. Те смятат за дела и разпитите на свидетели и обвиняеми, които са провеждат пред тях. Срещу това получават заплати от над 3000 лева на месец.

За сравнение натовареността на наказателните съдии в Софийски градски съд е 12.5 дела на месец - близо 10 пъти повече работа за същите заплати.

Това обаче не е най-големият проблем. ВКС установява много сериозни пропуски при квалификацията на военните съдии. В доклада директно се казва, че голяма част от присъдите в системата се отменят заради лоша правна подготовка. Проблемът е, че "потенциалът на назначените военни съдии не търпи развитие поради ограничената им професионална изява", се казва в доклада.

В него има и множество тревожни примери, които илюстрират качеството на правораздаването. Така дело за кражба на акумулатор "Искра" за 57.7 лева е връщано четири пъти на Военно-апелативния съд заради процесуални нарушения от съдиите.

Известното дело за въоръжения грабеж в дома на семейство Анчови в Чепинци продължава 18 години. Военните магистрати многократно отказваха да изпълнят указанията на ВКС и делото им бе връщано три пъти. Накрая то бе прекратено частично заради изтичане на абсолютната давност по част от обвиненията. Наложи се ВКС да реши сам случая, налагайки 10-годишни присъди на извършителите.

Има случай, в който Софийският военно-окръжен съд връща дело на прокуратурата с указания да му се посочи изрично на коя страница са описани веществените доказателства. В доклада са описани десетки такива случаи.

Ръководствата на военните съдилища са обещали да предприемат мерки за повишаване на квалификацията на съдиите. Шефът на Военно-апелативния съд полк. Фикиин обаче е обяснил, че съдиите не са правно неграмотни, а просто стресирани от кадровите промени през последните години, което се е отразило на тяхната мотивация.

Mediapool писа за проблема преди три години, позовавайки се на наличната информация във Висшия съдебен съвет (ВСС). В края на 2013 година ВСС реши да закрие военните съдилища и прокуратури в Плевен и Варна. Проблемът обаче все още стои в София, Пловдив и Сливен.

Споделяне

Още от България