ВКС прекрати отношенията си с Висшия съдебен съвет

ВКС прекрати отношенията си с Висшия съдебен съвет

След заповед на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров съдът прекрати в понеделник своите отношения с Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха за Mediapool от ВКС. Това състояние ще продължи, докато ВСС не вземе решение да освободи главния си секретар Славка Каменова.

Причината е, че ВКС се съмнява в някои служебни действия на Каменова, в които прозират корупционни практики. За пример се дава процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за доставка на 28 служебни автомобила за нуждите на съвета.   

Със заповед на Каменова от 29 декември 2006 г. е определена комисия, която трябва да класира офертите на различните фирми. Проведено е закрито заседание от 10 часа на същия ден. Впоследствие обаче се появяват два окончателни протокола за проведен конкурс по ЗОП, които бяха разпространени от пресцентъра на ВКС.

На първо място е класирана фирмата “Мото Пфое”, на второ “София Ауто”, на трето - “Автомотор корпорация” и на последно - “Индъстриал комерс”. Под протокола е записано, че той е окончателно разписан от комисията, провела конкурса на 8 януари 2007 г.

Въпреки че има един протокол, впоследствие се появява втори. В него фирмата “Автомотор корпорация” е класирана за победител в конкурса, втора е “Мото Пфое”, а трета е “Индърстриал комерс”. Документът е подписан от комисията на 16 януари 2007 година.

От администрацията на ВСС отговориха, че са съставени два протокола, защото експертът Елизабет Шиндлер е оспорила техническата оценка, която според нея не е била направена “прецизно и точно”. Това е наложило първия документ да не се счита за окончателен и след това е направено второ класирано.

В сряда ВСС спря въпросната обществената поръчка заради съмнения за опорочена процедура. Темата бе повдигната по време на заседанието от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, който е в задочен конфликт с Каменова още от споровете около ремонта на Съдебната палата.

Още тогава съдията се зарече да издаде заповед към администрацията на ВКС да не приема никаква документация, подписана от Каменова, защото вече не можел да ѝ има доверие.

В последвалите около 30-минутни разправии в съвета се достигна до няколко предложения за излизане от ситуацията, които варираха от сформиране на специална комисия за проверка на сигнала до прокурорска инспекция по случая.

Още през март миналата година след третата поправка в конституцията министърът на правосъдието получи право да се разпорежда с имуществото на съдебната власт. И до този момент обаче от ВСС не са прехвърлили кадровите си щатове, отговарящи за съдебните сгради и обществените поръчки, към ведомството на Георги Петканов.

Споделяне

Още от България