Заради невъзможността да бъдат призовани

ВКС прекрати възобновяването на делото за конфискация срещу "братя" Галеви

ВКС прекрати възобновяването на делото за конфискация срещу "братя" Галеви

Върховният касационен съд (ВКС) прекрати делото по искането за възобновяване на процеса срещу дупнишките "братя" Галеви за конфискация на имуществото им, направено от вече бившия главен прокурор Борис Велчев, съобщиха от съда.

Причина за прекратяването на казуса стана изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов, след като те окончателно бяха осъдени в средата на м.г. по обвиненията им за сформиране и участие във въоръжена престъпна група за рекет и изнудване.

"Съдът не е дал ход на делото и е отложил същото за 25.01.2013 г., като е дал възможност на ВКП да посочи актуални адреси на осъдените, отразяващи местоживеенето им в страната и чужбина, за да бъде извършена процедурата по призоваването им. Във връзка с тези указание е получено писмо от ВКП, с което касационната инстанция се уведомява, че Пламен Галев и Ангел Христов се издирват в страната и чужбина с оглед влязла в сила присъда срещу тях и при получаване на информация за актуалните им адреси съдът незабавно ще бъде уведомен", мотивират се върховните съдии Красимир Харалмпиев, Севдалин Мавров и Даниела Атанасова.

Бившите барети бяха оправдани на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд. След това Софийският апелативен съд отмени това решение и осъди Галев и Христов съответно на 5 и 4 години затвор, постановявайки глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на 1/3 част от имуществото на първия и глоба – 7 000 лв. и конфискация на 1/4 част от имуществото на втория.

На 3 май ВКС измени присъдите само в наказателната част. В искането за възобновяване на делото за конфискация, подписано от бившия главен прокурор, се твърдеше, че "не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува". Затова Велчев поиска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?