ВКС прие да решава делото за двореца "Кричим"

ВКС прие да решава делото за двореца "Кричим"

Върховният касационен съд (ВКС) допусна за разглеждане ключовото дело за резиденция "Кричим", което ще зададе тона на серията от дела за "царските имоти" между държавата и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

На първите две инстанции апелативният и окръжният съд в Пловдив не признаха за валидни аргументите, приведени от Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, присъждайки имота на държавата.

При обжалването двамата се позовават на решение от 1998 г. на Конституционния съд (КС), с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. бе признат за противоконституционен. Стъпвайки върху това решение, те твърдят, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно.

Тезата на Сакскоургготски бе отхвърлена от апелативния съд с мотиви, че дори и обявяването на закона за противоконституционен , което е стопанисвало имота, е държавно учреждение, финансирано със средства от бюджета с цел нормалното осигуряване на монархическата институция. В решението за допускане на делото, ВКС заявява, че касационното съдебно производство ще има за цел точно решаване на въпроса за статута на Интендантството.

Ако Върховният съд също реши, че институцията е управлявала имоти, които са държавна собственост, това на практика ще предреши останалите казуси за имотите.

Въпреки че ВКС прие да разглежда делото за "Кричим", то ще бъде първото приключило с окончателен съдебен акт, тъй като делата за дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица" продължават да буксуват пред Софийския градски съд. Все още не е тръгнало по същество и делото за 16-те хиляди декара гори в Рила.

Върховният съд допуска за разглеждане граждански дела само по изключение. В случая с делото за "царските имоти" ВКС счита, че има неясноти в българското законодателство по казуса и делото е първо по рода си, което налага решение на върховния съд. Симеон Сакскобургготски и сестра му ще трябва да внесат и държавна такса в размер на 5956 лв. за разглеждане на жалбата им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?