ВКС проверява съмненията за корупция в Софийския апелативен съд

Шефката на съда също иска инспекция, но от Цацаров, инспектората и ВСС

ВКС проверява съмненията за корупция в Софийския апелативен съд

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов назначи в понеделник комисия, която да провери съмненията за корупция в Софийския апелативен съд. Тя е провокирана от заявлението на апелативния съдия Милен Василев, с което той изрази своите съмнения, че в конкретни действия на шефката на САС Даниела Дончева има "силен корупционен мирис".

Става въпрос за нейна заповед, с която Милен Василев е преместен от досегашния му 6-ти състав в Търговското отделение в 11-ти състав, напуснат от бившия зам.-председател на съда Стефан Гроздев (вече е член на ВСС).

В стария състав на съдия Милен Василев идва самата Дончева, поемайки висящите му дела. Именно заради едно от тях Василев е заподозрял, че действията на председателя на САС се водят от "нездрав интерес". Казусът е свързан с фалита на КТБ и материалният интерес по него е за над 102 млн. лв.

По-рано през деня самата Даниела Дончева също поиска да бъде проверена за твърденията по неин адрес, но от главния прокурор, съдебния инспекторат и Висшия съдебен съвет (ВСС). Шефката на Софийския апелативен съд настоява прокуратурата да извърши проверка по твърденията на съдия Василев за осъществени корупционни действия от нейна страна. От съдебния инспекторат се иска проверка на действията ѝ като административен ръководител.

Така за кратко време САС ще се превърне в най-проверявания съд в държавата.

Казусът, визиран в заявлението на Милен Василев, е по иск срещу свързаната с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев фирма "Евробилд 2003" ЕООД. Делото е заведено през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд, но подробностите не стават ясни, тъй като всички данни в решението на първата инстанция са заличени. От решението на съдия Татяна Костадинова се разбира единствено, че ищецът, чието име остава неизвестно, желае съдът да признае дълг на "Евробилд 2003" към него, чийто размер също е заличен. Кюстендилският окръжен съд обаче отхвърля иска и така делото стига до САС.

Случаят с делото

Съдия Милен Василев разказа, че свързаното с КТБ дело му е било разпределено на 26 май. Първото заседание по него е насрочено за 27 септември, но същия ден било изискано от Дончева.

Според съдия Милен Василев подобно разместване трябва да се направи с решение на Общото събрание на апелативните съдии при спазване на принципа за случайно разпределение на делата. Василев добавя, че досегашната практика в САС е била при смяна на състави да се иска съгласието на конкретния съдия.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", посочва магистратът.

Аргументите му за това подозрение са следните: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива".

Той настоява за незабавна отмяна на заповедта на Дончева и свикване на Общо събрание на САС, на което случаят да бъде обсъден. Писмото му завършва с "неуважение" и пожелание "със здраве да си харчите честно спечелените пари".

По информация на Mediapool по-късно този месец ще бъде проведено Общо събрание на апелативните съдии, на което се очаква да бъде обсъдено и въпросното разместване на състави от Дончева. Около 1/3 от колегите ѝ вече са се подписали под това искане.

Потърсена за коментар в петък, Даниела Дончева обясни пред Mediapool, че лично няма да коментира жалби, които я засягат пряко. От Софийския апелативен съд обясниха, че председателят няма да коментира "неистини", както и че при съгласие от двете страни по въпросното дело, то може да се гледа публично. По повод преместването на съдия Василев от съда коментират, че то е направено по установена в САС практика, която многократно е била проверявана от компетентните органи. "Милен Василев е преместен в друг съдебен състав по утвърдени вътрешни правила и е заел мястото в съдебния състав на съдия Стефан Гроздев, който стана член на ВСС. Поради тази причина, той няма как да гледа делата от стария си състав, а е започнал да гледа делата в новия. Това също е съобразено със закона", обявиха от САС.

За участието на Даниела Дончева по това дело коментарът бе, че само председателят на съда може да влиза по дела във всички отделения. Досега тя разглеждаше граждански, а не търговски казуси. Съдия Дончева бе избрана за административен ръководител на Софийския апелативен съд през юли м.г. от предишния състав на ВСС. Тогавашното мнозинство в съвета я предпочете за поста пред съдия Нели Куцкова.

Проверката на ВКС

Върховните съдии ще проверяват до 25 октомври дали въпросното "корупционно дело" е разпределено чрез системата за случайно разпределение на делата и дали в съда изобщо има правила в тази посока.

ВКС ще провери как са определени съдиите и съдебните състави в Софийския апелативен съд по отделения и колегии, защо се е наложило преместването на съдия Милен Василев в друг състав, дали са верни изнесените от него твърдения.

Върховните съдии ще проверят по какви дела влиза като съдия Даниела Дончева и дали Общото събрание на съдиите в САС е взело решение за определяне на броя и съставите на отделенията. Върховните съдии ще проведат и събеседване със съдиите в САС.

Споделяне

Още по темата

Още от България