ВКС раздели делото "Полфрийман" от избора на главен прокурор

Член на ВСС: Кого защитаваме?! Убиец, който проля българска кръв!

ВКС раздели делото "Полфрийман" от избора на главен прокурор

Върховният касационен съд изтегли за 7 октомври датата за разглеждането на искането за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Предишната дата бе 23 октомври, което бе само ден преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Случаят с предсрочното условно освобождаване на австралиеца предизвика огромен шум в системата, който успешно заглушава проблема с безалтернативния избор на прокурор Гешев за ръководител на държавното обвинение за следващите седем години.

Разпореждането за пренасрочването на делото е на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС съдия Галина Захарова. Тя мотивира решението си с "изключителния обществен отзвук на делото", както и информацията, че Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС.

Връщаме се към епохи, които уж сме забравили

Новата дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава и осигурява достатъчно време за подготовка на страните, съобщава върховният съд.

По-рано във вторник председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че реакцията на политиците и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу условното освобождаване на Полфрийман показва, че се връщаме към времена, които би трябвало да сме забравили. Австралиецът бе осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов и бе освободен условно 7 години преди изтичането на наказанието му. Софийският апелативен съд прие, че Полфрийман е дал достатъчно доказателства за своето поправяне.

През последните десетина дни съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Мадалинчева бяха подложени на публичен линч заради решението им да освободят Полфрийман от затвора 6 години преди изтичането на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. "Атака" поиска оставките на магистратите, ВМРО внесе сигнал срещу тях в съдебния инспекторат, а ВСС първо обяви, че е солидарен с близките на убития, но след това излезе с втора декларация в защита на независимостта на съдебната власт. Междувременно близо 300 съдии и столичната адвокатура поискаха да се спре обругаването на съда. 

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет абдикира от своите задължения да брани независимостта на магистратите. Целият подход за насаждане на омраза и ненавист, независимо дали сме съгласни със съдебен акт, или не, е връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили", заяви Панов, цитиран от lex.bg.

Той отказа да коментира по същество казуса "Полфрийман", тъй като той е висящ пред ВКС. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска освобождаването на австралиеца да бъде спряно. Един от аргументите му е, че съдебният състав начело с Калпакчиев е бил незаконен, тъй той и Иванова били близки с Българския Хелзинкски комитет и трябвало да си направят отвод. Дни по-късно от ВМРО настояха Цацаров да поиска от съда прекратяване на правозащитната организация. В момента Полфрийман е в бежанския център на МВР в Бусманция, а зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че той няма да бъде освободен, докато няма окончателно решение на съда.

Панов разкритикува членовете на ВСС, които първо заявиха, че са солидарни със семейството на Монов, а след това излезе и с противоположна позиция. Според председателя на ВКС поведението им е било "неадекватно и непоследователно с двете позиции". Той допълни и че сигналът на ВМРО е бил пратен на съдебния инспекторат без предварително решение на съдийската колегия, а е трябвало да се обсъди публично. Панов не присъства на заседанията на колегията миналата седмица заради командировка в чужбина.

Председателят на ВКС призова и съдебните актове да се четат преди да се коментират. В изказванията си миналата седмица много от политиците заявиха, че няма мотиви за освобождаването на Полфрийман. А мотивите бяха публикувани часове по-рано, но изказващите се очевидно не бяха запознати с тях.

"В една замърсена медийна среда, дори и малкото хора, които прочетат актовете, могат да манипулират обществото. Затова е добре хората да се запознават с актовете на съда. А и ролята на съда е да помага за правната култура на обществото", заяви съдията.

Кого защитаваме?

Казусът с двете декларации на ВСС предизвика и остро изказване от члена на ВСС Вероника Имова, съобщи Defakto.bg. В края на заседанието на съдийската колегия трябваше да се гласува становище на Съюза на съдиите, който възрази срещу действията на съвета. Имова заяви, че колегията била длъжна да реагира срещу "скандален" съдебен акт и после попита защо се защитава един убиец.

"Първата реакция беше Съдийката колегия действително да реагира срещу един акт, който е скандален. Втората реакция беше да реагираме срещу личните нападки срещу магистрсатите. Съдиите не са свещени идоли, богове, дължат обяснения на обществото. Но и хулите и нападките срещу тях са недопустими и това сме имали предвид. Ние сме длъжни да защитим независимата съдебна власт и независимите магистрати и това сме направили…

Не можем да си затваряме очите пред факти, които сочат на зависимости вътре в самата съдебна власт… Не можа да се каже, че тук има пълен баланс между право и справедливост… Срещу един убиец, който не само уби едно българско момче и проля българска кръв, но направи опит да убие друго българско момче. Кого защитаваме ние?! И при какви данни за морал става това. И как може да не реагира обществеността при една такава подобна „справедливост“ и как може пък ние да си мълчим?! Съдийската колегия казва: резултатът е несправедлив. Не можем да си позволим зависим и пристрастен състав да гледа едно такова дело, което се отнася към един от най-сериозните елементи – наказанието. Този въпрос е много сериозен и трябва в обществото да има дебат . Следва ли или не следва такива едни актове да бъдат предмет на производство по възобновяване… Как правната общност ще се черви пред паметта на това момче… Аз смятам, че трябва да се постигне дебат за промените в законодателството", заяви тя.

След изказването ѝ друг член на ВСС - Драгомир Кояджиков - заяви:

"Тя говори като майка. Едно изказване на българска майка – това чухте в момента"

Споделяне

Още по темата

Още от България