В очакване на окончателното решение по присъдата му за шестте отказа за СРС-та

ВКС разгледа делото срещу Цветанов за източване на МВР в негово отсъствие

ВКС разгледа делото срещу Цветанов за източване на МВР в негово отсъствие

Докато обществото очаква окончателното решение на магистратите по делото за шестте отказа от използване на специални разузнавателни средства (СРС), по което зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов бе осъден от две инстанции на 4 години затвор, Върховният касационен съд (ВКС) е на път да приключи другия процес срещу него.

Съдът разгледа в четвъртък казуса, по който бившият силов вицепремиер е обвинен за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР. Предишните две съдебни инстанции напълно оправдаха ексминистъра по това дело, посочвайки в мотивите си редица пропуски и противоречия в обвинителния акт на прокуратурата.

От държавното обвинение поискаха в четвъртък върховните съдии да върнат казуса за ново разглеждане от долните инстанции. Цветанов пък за първи път не се яви в съда, тъй като не е длъжен да го прави. Защитата му очаква досегашните две оправдателни присъди да бъдат потвърдени окончателно.

Адвокатът му Менко Менков коментира, че клиентът му не се е явил в съда, тъй като е предпочел да присъства на обсъждането на предложени от управляващите промени в Наказателния кодекс.

Прокуратурата твърди по това дело, че Цветанов е отклонил въпросните 50 000 лева от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. той се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдяха от държавното обвинение.

В обвинителния акт се твърдеше също, че на служителите на МВР работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че той трябва да бъде уволнен. В началото на разглеждането на делото на първа инстанция наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов цитира и фраза на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е настоявал, че "Орлин Тодоров не е за уволнение".

Заключението на съдебните състави, разгледали казуса досега обаче е обратното – че бившият министър е бил задължен от разпоредбите в Закона за МВР (ЗМВР) да подпише заповедите за изплащането на сумите от 12 000 и 38 000 лева.

По повод бавещото се решение на ВКС по делото за шестте "Не"-та, адвокат Менко Менков коментира лаконично, че то можело да се обясни с това, че то би било съдбоносно за много бивши вътрешни министри и прокурори, които би трябвало да станат обвиняеми, ако Цветанов бъде признат за виновен.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?