Заради неправилно тълкуване на доказателствата

ВКС върна на втора инстанция делото за данъчни измами срещу Ковачки

Христо Ковачки

Върховният касационен съд (ВКС) върна в сряда на втора инстанция делото срещу енергийния бос Христо Ковачки, по което той бе обвинен за данъчни измами за 16.7 милиона лева, съобщиха от пресофиса на съда.

Основният мотив на върховните съдии Иван Недев, Николай Дърмонски и Пламен Петков е, че колегите им от Софийския апелативен съд (САС) са установили правилно обстоятелствата по делото, но не са ги разтълкували в тяхната взаимовръзка.

Една от основните критики на ВКС, посочена и в протеста на прокуратурата, е, че съдът приема, че е налице "една добре организирана система за укриване и избягване плащането на данъчни задължения", към която подсъдимият няма нищо общо, въпреки че е осъществявал "стратегическо ръководство и управление на четирите дружества, като се е интересувал предимно от финансовия резултат".

"Това са два противоречиви извода, които взаимно се изключват – ако подсъдимият се е интересувал само от финансовия резултат, за да упражнява стратегическото ръководство на фирмите си, то той е следвало да познава баланса им. А така данъчен кредит в размер на 16 781 960.72 лв., не може да остане незабелязан и Ковачки да е останал без "каквото и да е отношение" към него", смята третата инстанция.

Енергийният бос бе осъден на 3 години условно през април 2011 г., но САС изцяло го оневини година по-късно. През цялото време прокуратурата твърдеше, че са безспорно доказани над 80 фиктивни сделки чрез 4 фирми на Ковачки между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.

Според обвинителния акт, внесен в съда от бившия говорител на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска, фирмите на Ковачки източвали ДДС след всяка от въпросните фиктивни сделки, като данъкът бил описван като платен в общо 87 неверни декларации пред данъчните.

От защитата на подсъдимия твърдяха по време на цялото дело, че са представени достатъчно доказателства, че всички сделки са били реално извършени, а договорените стоки – доставени.

Сред въпросните предмети, смятани от обвинението за несъществуващи, бяха ножица с ДДС за над 80 000 лева, палмово масло с ДДС за над 8000 лева, заваръчна машина с ДДС за над 101 000 лева, миячни машини, банциг, фрези, бормашини, бензиноколонка, електрожени, климатични системи, замразени пилешки четвъртинки, говежди джолани, пуешки бутчета, говеждо шкембе и много други.

Разследването срещу енергийния бос започна в края на октомври 2008 г., като първоначално му бе наложена рекордната по онова време парична гаранция от 300 000 лева. Впоследствие съдът я намали до 200 000 лева, като в крайна сметка стигна до най-леката мярка – "подписка".

Условното наказание, наложено на Ковачки от СГС, предизвика острите коментари на бившия вътрешния министър Цветан Цветанов, който многократно заяви, че подобна присъда изпраща директно послание до организираната престъпност, че дори и при доказани финансови измами за милиони левове, едва ли ще се стигне възмездие.

Споделяне

Още по темата

Още от България