ВКС задължи градския съд да се произнесе по регистрацията на СДС

Върховният касационен съд (ВКС) задължи Софийския градски съд (СГС) да се произнесе по регистрацията на Мартин Димитров като лидер на СДС. Със свое определение, оповестено в четвъртък, ВКС отмени отказа за произнасяне по казуса, направен от градския съд, който досега бе ръководен от сочения за близък до ДПС магистрат Светлин Михайлов.

Само преди ден Михайлов загуби този пост, след като не получи достатъчна подкрепа във Висшия съдебен съвет за избор на нов председател. Мястото му в четвъртък зае досегашният му заместник Георги Колев.

На 12 май, след няколко отвода на съдии от фирменото отделение да се произнесат по искането за регистрация, СГС спря напълно това производство. Решението бе взето от съдия, чието име така и не бе обявено. Разбра се единствено, че се е произнесъл магистрат от отделението, на което е член и самият Светлин Михайлов.

Формалният мотив бе, че СГС първо трябва да реши жалбите на Николай Гацев и Янко Велев (двама изключени вече членове на СДС -бел.ред.) срещу процедурите по вътрешно- партийните избори в СДС.

С това градският съд на практика отряза възможността за вписване на СДС в официалната регистрация пред ЦИК за участието на Синята коалиция в европейските избори.

Чрез мнозинството си в ЦИК представителите на тройната коалиция бяха готови да отрежат участието на СДС и въобще на цялата коалиция в изборите на Народно събрание, но това бе предотвратено от Върховния административен съд, който посочи, че и спряганият за близък до ДПС бивш лидер на СДС Пламен Юруков не представлява партията и не може да регистрира листи от нейно име.

С решението си ВКС индиректно разкрива политическата мотивировка на Софийския градски съд около казуса "СДС". В унизително определение за колегите от по-долната инстанция Върховният съд обяснява, че функцията на един съд по регистрацията на промени в една политическа партия е единствено административна.

"Дейността на регистърния съд по своята правна същност има административно- правни характеристики, изведени от нейното осъществяване чрез публичното задължение на задължително вписване в регистъра на определени обстоятелства. Дейността по вписването им, макар и осъществявана от съдилищата в съдебно производство, не е акт на правораздаване, а на администриране", се казва в определението.

Освен това от ВКС обясняват на СГС, че Законът за политическите партии е особен закон и не могат да се прилагат безусловно всички норми на ГПК. Добавя се, че регистрацията трябва да се извършва "бързо". В конкретния случай тя се бави от 16 януари тази година.

Предвид предишното решение на ВКС, с което се отменя решението на СГС за отказа от вписване на Мартин Димитров като лидер, градският съд няма друг избор да признае избрания за председател член на СДС.

"Всички документи вече са в папките на делото и няма пречка съдът незабавно да регистрира Димитров. Ако реши да насрочи заседание, това трябва да стане още другата седмица", коментира от своя страна адвокатът на СДС Димо Гяуров.

Близкото до ДПС лоби на бившия лидер Пламен Юруков вече се закани да изгони след изборите членовете на новото ръководство от сградата на "Раковски"134.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?