Тежък сблъсък в Синода за тримата кандидати за патриаршеския престол

Владиката Галактион, покровител на архонти и тамлиери, пръв влезе в битката за нов патриарх

Сн. БГНЕС

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) избира през целия ден в петък тримата митрополити, между които на 24-ти февруари делегатите на Патриаршеския събор ще трябва да изберат новия патриарх.

След десетчасово заседание и 15 тура на гласуване стана ясно, че изборът ще продължи в събота от 9 часа и ще продължи дотогава, докато не бъдат избрани кандидатите.

Единственият, който от един път събра необходимото мнозинство от две трети от членовете на Синода, или 10 гласа, бе Старозагорският митрополит Галактион. Изборът бе изненада, защото Галактион не бе сочен сред фаворитите за влизане в тройката. А и никой не смяташе, че след скандалите, в които името на Галактион бе намесено през годините, той ще бъде сред претендентите за патриаршеския жезъл.

Галактион бе обявен официално от комисията по досиетата за бивш сътрудник на Държавна сигурност, но този му грях е споделен от още 11 членове на Синода.

Негова е и заслугата да обяви бизнесмена Слави Бинев за архонт на церемония в Рим през 2007 г.

Галактион скандализира не толкова обществото, свикнало на "ексцентричности" във висшия клир, колкото самите църковни среди, и след като преди две години "освети" събор на българските тамплиери. БПЦ осъжда всякакво участие в тайни общества, докато самият Галактион упорито е сочен за масон.

След избора на Галактион това започна голямото гласуване в петнайсет кръга. Надпреварваха се трима митрополити за две места - Ловчанският Гавриил, Варненският Кирил и Русенският Неофит.

На последните 6 гласувания двама от тримата - Гавриил и Неофит - са получавали по 9 гласа, а Кирил - 6 гласа.

Това не е достатъчно, за да се изберат двамата, но разделението на силите е такова, че само консенсусно лобитата в Синода ще трябва да се разберат помежду си кои кандидатури да бъдат подкрепени.

Ако и в събота не се постигне съгласие и не бъдат избрани другите двама кандидати, Патриаршеският събор ще трябва да бъде отложен, обясни казуса Американският и канадски митрополит Йосиф, който е говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари.

Ситуацията е наистина патова, защото разделението на силите в Синода е такова, че всеки опит за решение на владиците от едното лоби се блокира веднага от гласовете на владиците от другото лоби. В момента членовете на Синода са 13, защото 14-ят - Западноевропейският митрополит Симеон, е тежко болен. Едното лоби - около Варненския митрополит Кирил - е от 9 души, второто - около Пловдивския Николай - четирима. Това автоматично блокира всяко предложение на една от двете групи, защото за избора са необходими най-малко 10 гласа.

Докато трае изборът, нито един от митрополитите няма да прави изявления с изключение на говорителя на Синода Йосиф. Преди заседанието и на уречените за журналистите часове за изявления той обясни, че нито един от членовете на Синода не си е направил официален отвод, ако кандидатурата му е била издигната. За себе си той повтори, че няма да се кандидатира.

"Кандидатът за патриарх трябва да бъде най-добрият, най-подходящият", заяви Ловчанският митрополит Гавриил преди началото на заседанието. Той е единственият от членовете на Синода с право да се борят за патриаршеската титла, на когото не бе открито досие на сътрудник или служител на бившата ДС. Другите двама - Доростолският митрополит Амвросий и Пловдивският Николай не отговарят на условията да заемат висшия пост в БПЦ.

"Аз не смятам себе си за най-добрия, но, ако ми се гласува доверие, ще приема, ако не, ще помагам на новия патриарх, както съм помагал преди това", посочи той. "Ние, монасите, имаме едно правило - към нищо не се домогвай, от нищо не се отказвай - и аз се старая да вървя по това правило", каза още Ловчанският митрополит.

Запитан редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит с досие, Гавриил отговори положително, но добави: "Ако не е направил нищо лошо и се е старал да бъде честен към църквата". И все пак уточни, че "зависи какво е досието".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?