Владимир Каролев и Пламен Димитров се сбиха след интервю за пенсионните вноски


Лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев, както и съветникът в икономическото министерство Владимир Каролев влязоха в остър спор в ефира на Нова телевизия за идеята вноските в частните пенсионни фондове да могат да се прехвърлят в Национален осигурителен институт.

В хода на спора се стигна до взаимни обвинения в лъжа и липса на възпитание, а всеки от тримата понечи да си тръгне от студиото в знак на несъгласие с опонента си. В резултат на разгорещените страсти по-късно Нова телевизия съобщи, че на излизане от студиото Димитров и Каролев почти са се сбили и се наложило присъстващите да ги разтървават.

Спорната идея предвижда хората, родени след 1959 г., които от 2000 г. досега внасят задължително част от осигуровките си по лични партиди в частен фонд, да могат да ги прехвърлят в солидарния фонд на НОИ. Обратното обаче - преминаване от държавната към частна осигурителна институция, няма да е възможно. Според бизнеса с решението, взето за няколко часа в неделя между правителството и синдикатите, се слага краят на тристълбовия модел, а осемте милиарда лева, натрупани по личните партиди, ще бъдат изхарчени. "Тези 8 млрд. лв. ще изтекат като през шлюзове в язовир, ще бъдат похарчени за сирене и хляб," каза Васил Велев.

Младите хора, които са незаинтересовани и не разбират социално-осигурителната система, масово няма да предприемат нищо и така парите им автоматично ще отиват в държавния стълб, прогнозира председателят на АИКБ.

Пламен Димитров увери, че синдикатът "няма да позволи някой да пипне тези пари" в частните фондове без разрешението на осигурените. Призова също бизнесът и синдикатите да водят образователни кампании сред младите и работещите, да им обясняват къде доходността е по-изгодна и така всеки сам да решава къде да влага парите си.

Васил Велев изрази съмнение в съществуването на реална конкуренция между държавата и частните фондове, защото държавата постоянно променя правилата в своя полза.

Съветникът на икономическия министър стигна да крайност като заяви, че не желае да получава държавна пенсия. "Аз искам да имам право на избор и да не давам пари в НОИ въобще и да не получавам държавна пенсия. Аз не разчитам на НОИ и спестявам, независимо какви доходи изкарвам - спестявам. Системата взима пари от такива като мене, които плащат данъци, и ги дава на такива, които не плащат. И съм сигурен, че ако ми се случи нещо, нито държавата, нито НОИ ще ми помогне", заяви Каролев. Той препоръча постепенно да се увеличат вноските в личните сметки, защото "това е единственото, което ще получите".

Всички присъстващи все пак се съгласиха, че трябва да има изискване за възраст, а не само за стаж, при ранното пенсиониране и да не се допускат злоупотреби с инвалидните пенсии.

Споделяне

Още по темата

Още от България