Владимир Койлазов с Оскар за инженерни технологии

Българинът Владимир Койлазов получи най-престижната награда в киноиндустрията, връчвана от Американската академия за филмови изкуства и науки. На 11 февруари в Лос Анджелис той бе отличен за цялостен принос в категорията "Научни и инженерни технологии“  за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray”, която е използвана в продукции като "Игра на тронове“ (Game of Thrones), "Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), "Дедпул“ (Deadpool) и много други.

"Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чиито усилен труд нямаше да постигнем този успех“, заяви Койлазов, главен технически директор и съосновател на софтуерната компания Chaos Group.

"Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати“, допълни Петър Митев, изпълнителен директор и съосновател на Chaos Group.

За разлика от филмовите номинации за Оскар, които се връчват за постижения за изминалата година, наградата за "Научни и инженерни технологии“  е демонстрация на утвърдени постижения в сферата на киното. Академията присъжда наградата на новатори, чиито "изобретения допринасят значително за качеството на кино-продукциите“. 

Именно софтуерната програма V-Ray, разработена от българите в Chaos Group, е определена като усъвършенстваща 3D визуализациите в киното. Технологията помага на творци и дизайнери да създават фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност.

Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението ѝ в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително „Господарка на злото“ (Maleficent), „Аватар“ (Avatar), „300: Възходът на една империя“ (300:Rise of an Empire) и много други.

Българската компания Chaos Group е световен лидер в областта на технологиите за компютърна графика. В офиса на компанията в България работят над 200 специалисти. Chaos Group има офиси в САЩ, Япония и Корея

Споделяне

Още от Общество